САЩ са свободни да използват карибския остров Кюрасао за провеждане на агресивна интервенция във Венецуела. Това предупреди говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от местни медии.

Захарова има предвид споразумение между Холандия и САЩ за използване на инфраструктурата на острова, холандска територия, за доставката на хуманитарна помощ на Венецуела.

Тръмп заплаши Русия за Венецуела

Тръмп заплаши Русия за Венецуела

Всички опции са отворени за президента на САЩ

"От пръв поглед това споразумение просто открива достъпа на американците до инфраструктурата на Кюрасао специално за предоставяне на хуманитарна помощ, но, както се оказа, това споразумение не изключва вероятността да се използва не само за граждански, но и за доставяне на други средства. От какъв вид? Ясно е, военни", коментира говорителят.

Захарова обвини Холандия за решението да даде на американците "свобода да използват бившата им колония като трамплин за агресивна намеса в делата на Венецуела под прикритието на хуманитарни лозунги". Представителят изрази надежда властите на острова да не позволят "още една западна авантюра, способна да дестабилизира ситуацията в региона".

Бразилия се надява на мирно решение във Венецуела

Бразилия се надява на мирно решение във Венецуела

Не разглежда сценарий за използване на военна сила

Говорителят увери, че присъствието на руски войници във Венецуела не представлява заплаха за никого.

"Русия не променя баланса на силите в региона, Русия не заплашва никого за разлика от граждани във Вашингтон, които цитирах", коментира Мария Захарова, като има предвид призива на Доналд Тръмп руснаците да напуснат латиноамериканската държава.

"Нито Русия, нито Венецуела са провинции на САЩ", предупреди говорителят.

По-рано военното аташе на Венецуела в Москва коментира, че руските войници в латиноамериканската държава не провеждат военна операция, а са в страната в съответствие със споразумение за военно-техническо сътрудничество.

Руски самолети Ан-124 и Ил-62 кацнаха на основното летище в Каракас в събота и стовариха тонове оборудване и около 100 войници.

Кремъл към Тръмп: Оставаме във Венецуела

Кремъл към Тръмп: Оставаме във Венецуела

САЩ да си изпълнят задълженията към Сирия и да не се вълнуват за Венецуела