Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова Русия да "прекрати неконструктивното си поведение" с подкрепата си за президента на Венецуела Николас Мадуро, информира "Ройтерс".

Помпео е отправил призива по време на телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров, съобщава Държавният департамент. Той е провел разговор с Лавров за Венецуела.

"Секретарят заяви пред руския външен министър Лавров, че САЩ и регионалните държави няма да стоят безучастно, докато Русия изостря напрежението във Венецуела", подчертал Помпео и осъдил руската военна подкрепа за "нелегитимния режим на Николас Мадуро".

Според държавния секретар действията на Москва в подкрепа на Мадуро само удължават страданието на венецуелците, които предимно подкрепят временно изпълняващия длъжността Хуан Гуайдо.

Русия стовари 35 тона военна техника във Венецуела

Русия стовари 35 тона военна техника във Венецуела

И 100 войници, предвождани от началника на руската мобилизация

По-рано стана ясно, че руски военнослужещи са пристигнали във венецуелската столица Каракас за участие в консултации с представители на правителството в сферата на отбранителната индустрия.

Венецуела е в политическа криза през последните два месеца, след като лидерът на опозицията Хуан Гуайдо се обяви за президент на страната.

Венецуела обвини Тръмп в кражба на 30 млрд. долара

Венецуела обвини Тръмп в кражба на 30 млрд. долара

Толкова са изчезнали от банковите й сметки в чужбина за два месеца