Съединените щати затегнаха санкциите срещу Венецуела в петък и поставиха в черния списък четири компании и девет петролни танкера, свързани с Боливарската република. Това се посочва в изявление на министерството на финансите на САЩ.

Ограничения бяха наложени на три корабни компании от Либерия и на една от Италия. Под санкциите попадат и два танкера под италианско знаме, четири - под малтийски, два - под гръцки и един - под панамски.

Засилване на кризата във Венецуела

Засилване на кризата във Венецуела

Гуайдо гарантира приемственост

Според министерството на финансите на САЩ танкерите се занимават с транспортиране на петрол от Венецуела до Куба. "Съединените щати продължават да предприемат решителни мерки срещу незаконния режим на бившия президент Никола Мадуро и тези, които подкрепят режима на Мадуро и допринасят за хуманитарната криза във Венецуела", казаха от Белия дом.

Миналата седмица Съединените щати добавиха към списъка за санкции две компании, работещи в петролния сектор на Венецуела.

Латиноамериканската страна през последните години преживява остра социално-икономическа криза, придружена от хиперинфлация и обезценяване на националната валута.

Могерини: ЕС не обмисля санкции срещу Венецуела

Могерини: ЕС не обмисля санкции срещу Венецуела

Отделни политически личности обаче могат да бъдат засегнати от такива мерки

Тази година ситуацията се задълбочи от рязкото изостряне на конфронтацията между правителството и неговите политически опоненти. Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо заяви, че е действащ президент на 23 януари.

Съединените щати го признаха за временен държавен глава, страните от групата на Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и повечето от страните от ЕС се присъединиха към тях.

САЩ сериозно обмислят военна операция срещу Венецуела

САЩ сериозно обмислят военна операция срещу Венецуела

"Дипломатическите инструменти" на САЩ продължават да се изчерпват

Мадуро обяви, че това е опит за преврат. Русия, Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Салвадор, Сирия и Турция изразиха своята подкрепа.