Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля налагането на санкции на компании от други страни, които правят бизнес с Венецуела, за да прекъснат приходите на президента Никола Мадуро, съобщи Джон Болтън, съветник по националната сигурност на Тръмп пред "Ройтерс".

"Ние се движим точно в тази посока", коментира Болтън, когато е попитан дали Тръмп ще обмисли "вторични санкции". "Дори сега разглеждаме поредица от допълнителни стъпки, които можем да предприемем", допълва той.

Съединените щати и повечето други западни страни подкрепят лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, който се позовава на конституцията, за да се обяви за временен президент, като твърди, че преизбирането на Мадуро през 2018 г. е незаконно.

Тръмп: Русия е бясна, защото САЩ е номер 1

Тръмп: Русия е бясна, защото САЩ е номер 1

Америка измести Кремъл в добива на петрол

Петролът осигурява 90% от приходите от износ за Венецуела, която е страна член на ОПЕК . Съединените щати наложиха санкции на венецуелската държавна петролна компания PDVSA през януари, като попречиха на американските компании да търгуват с нея, освен ако приходите не отиват във фонд, достъпен за Гуайдо.

Администрацията на Тръмп все още не е наложила санкции на компании от други страни, които правят бизнес с PDVSA, но американски служители провеждат "разговори" с компании за търговия с петрол и правителства по целия свят, за да ги убедят да намалят отношенията си с Мадуро, коментира посланикът на САЩ за Венецуела Елиът Абрамс.

Русия и Китай подкрепят Мадуро, който определя Гуайдо за марионетка на Вашингтон. Мадуро запазва контрола върху държавните функции и лоялността на военните в страната.

Кремъл към Тръмп: Оставаме във Венецуела

Кремъл към Тръмп: Оставаме във Венецуела

САЩ да си изпълнят задълженията към Сирия и да не се вълнуват за Венецуела

Болтън обясни, че не е притеснен, че натискът да бъде свален Мадуро губи инерция. "Мога да ви кажа, че много неща се случват под повърхността. Опозицията е в постоянен контакт с голям брой адмирали и други поддръжници в администрацията на Мадуро", допълни Болтън.

"Това е борба срещу авторитарно правителство и очевидно ще отнеме известно време", коментира той.

Тръмп търси различни възможности, включително санкции, да отговори на нарастващото военно присъствие на Русия във Венецуела, каза Болтън. Два руски самолета с близо 100 военнослужещи, кацнаха извън Каракас преди седмица.

"Ние не се страхуваме да използваме "доктрината Монро" в тази администрация. И една от целите на доктрината на Монро е да предотврати чуждестранна намеса и дори реколонизация", обясни Болтън, позовавайки се на политиката от 1823 г., установена от тогавашния президент Джеймс Монро, широко възприемана в Латинска Америка, като оправдание за въоръжената намеса на САЩ в региона.

Тръмп заплаши Русия за Венецуела

Тръмп заплаши Русия за Венецуела

Всички опции са отворени за президента на САЩ

"Ако погледнете присъствието на кубински и руски сили във Венецуела, трябва да попитате кога хората на Венецуела ще изберат правителството, а не чужденци", обясни той.

Икономическата криза на Венецуела, която предизвика недостиг на храна и лекарства, тласна милиони хора да бягат от страната.

Тръмп обмисля да предостави временна защита от депортиране на повече от 70 000 венецуелци, за които се смята, че са в Съединените щати, но иска да се съсредоточи първо върху осигуряването на преход на правителството в страната, коментира Болтън.

"Искаме да сме сигурни, че хората не се връщат в трудно положение, ако са противници на режима на Мадуро. От друга страна, в тази страна има много семейства на привърженици на режима на Мадуро, които искаха да излязат от Венецуела, за да бъдат в безопасност", добави съветникът по национална сигурност на САЩ.

Болтън: Всеки ход на Русия във Венецуела е пряка заплаха

Болтън: Всеки ход на Русия във Венецуела е пряка заплаха

Сериозно предупреждава играчите извън Западното полукълбо

Доктрина "Монро":

Принципите на доктрината са изработени от държавния секретар Джон Куинси Адамс и провъзгласени от президента Джеймс Монро в годишното му обръщение към Конгреса на 2 декември 1823 г.: недопускане на европейска колонизация в Северна и Южна Америка ("американският континент не трябва да се разглежда в бъдеще като обект на колонизация", всеки опит от европейска страна за налагане на нейната политическа система в западното полукълбо ще се смята за заплаха за "мира и безопасността" на Съединените щати); ненамеса в делата на съществуващите европейски колонии и територии, зависими от Европа.

Доктрината "Монро" затвърждава изолационизма (избягване на политически съюзи и обвързване с други държави), който Съединените щати спазват спрямо Европа от възникването си като държава, но наред с това заявява намеренията им за търговска експанзия в Латинска Америка за заплаха за "мира и безопасността" на Съединените щати. Доктрината издига парадигмата за надмощие на САЩ на американския континент (базирана идеологически на американската изключителност), на първо време с териториални претенции за Куба и Тексас.

Изявлението на Монро е предизвикано от двойна заплаха: претенциите на Русия към тихоокеанското крайбрежие на юг от Аляска до 51-ия северен паралел (заявени с указ на цар Александър I от 1821 г.) и намеренията на европейските велики сили от т. нар. "Свещен съюз" да възстановят с военна сила испанското господство в Латинска Америка, която е в процес на извоюване на независимостта си. Великобритания, която също е против планираната интервенция в бившите испански колонии, предлага през 1823 г. на САЩ да издадат съвместно предупреждение към "Свещения съюз" и същевременно да се откажат публично от всякакви собствени проекти по отношение на новите нации в Америка. Адамс отхвърля предложението, защото подозира в него опит на Лондон да отклони Съединените щати от намерението им да присъединят Куба и убеждава президента да изяви самостоятелно позицията на Вашингтон.

Отказът на Монро от намеса в европейските дела е в отговор на призивите за подкрепа на гръцкото въстание против османското владичество, избухнало през 1821 г.