Китай е най-значителната шпионска заплаха за Съединените щати и полага значителни усилия да открадне интелектуалната собственост. Това съобщи в петък директорът на ФБР Кристофър Рей в реч във Вашингтон, съобщава ТАСС.

"Никоя страна не представлява по-голяма заплаха в областта на шпионажа от Китай. За първи път Китай прилага социален подход към кражбата на иновативни технологии по всички възможни начини от голям брой компании, университети и организации", обяснява той.

По-рано, министерство на правосъдието на САЩ съобщи, че бивш служител на Държавния департамент, обвинен в продажба на правителствена информация на китайски агенти, се признава за виновен по обвинение в заговор за измама в САЩ.

Китай иска незабавно коригиране на САЩ и прекратяване клеветите за шпионаж

Китай иска незабавно коригиране на САЩ и прекратяване клеветите за шпионаж

Американците мислят си, че ако повтарят лъжа 10 хил. пъти, тя ще се превърне в истина

"Това излиза извън рамките на свободната икономическа конкуренция. Тя е незаконна и заплашва нашата икономическа и национална сигурност. Те се стремят да постигнат икономическо развитие за наша сметка, а САЩ не са единствената им цел", допълва Рей.

Както заявява по-рано шефът на Националния икономически съвет на Белия дом Лорънс Кадлоу, приоритет е кражба на интелектуална собственост, за която САЩ обвиняват Китай, както и практиката, като условие за достъп до пазар, чуждестранни инвеститори да прехвърлят права за използване на техни технологии на китайски партньори.

В същото време, директорът на ФБР вярва, че Русия е "изключително значителна" заплаха за Съединените щати в областта на разузнаването. "Русия е изключително важна контраразузнавателна заплаха за Съединените щати", отбелязва той.

В доклада на Мълър няма доказателства за намеса на Русия, обяви Москва
Обновена

В доклада на Мълър няма доказателства за намеса на Русия, обяви Москва

Лавров подчерта, че няма нищо в документа, което да "привлича внимание"

"Разбира се, това се отнася за киберпространството и за това, което наричаме злонамерено чуждестранно влияние, както и тяхната дейност в нашата страна."

"Наблюдавахме много активно злонамерено чуждестранно влияние по време на предизборната кампания през 2016 г.", допълва той.

"Това е отразено в доклада на специалния прокурор Робърт Мълър и тези действия продължават. Става дума за използването на социални мрежи, пропаганда, фалшиви акаунти, за да ни противопоставят едни срещу други и така да подкопаят американската вяра в демокрацията."

"Такава заплаха не съществува само по време на предизборни кампании. Тази заплаха съществува постоянно и тази дейност продължава", коментира той.

Джими Картър: САЩ са най-войнствената нация в историята на света

Джими Картър: САЩ са най-войнствената нация в историята на света

Тръмп се обадил на бившия президент Картър да си поговорят за Китай