По-рано тази година бившият президент на САЩ Джими Картър изпрати писмо на президента Тръмп с някои съвети за управлението на отношенията между САЩ и Китай. Картър наблюдава нормализирането на дипломатическите отношения между страните преди 40 години. А в събота вечер Тръмп се е обади на Картър да си поговорят за това.

Това е първият път, когато са говорели, коментира Картър и допълва, че Тръмп е обяснил, че е особено загрижен за това как Китай "ни изпреварва", а Картър се съгласява, че това е вярно, съобщава "Обществено радио в Атланта".

"А знаете ли защо, аз нормализирах дипломатическите отношения с Китай през 1979 г. От 1979 г. знаете ли колко пъти Китай е воювал с някого - нито един път. А ние сме във война", коментира той.

САЩ е във война през всички 242 години от своята история, с изключение на 16 години, обяснява Картър.

Той определя САЩ като "най-войнствената нация в историята на света", поради склонността да се опитва да принуди другите да "възприемат американските ни принципи".

Картър коментира, че вместо във война, Китай инвестира в собствената си инфраструктура, споменавайки, че Китай има 18 000 мили високоскоростна железопътна линия. "Колко мили високоскоростната железница имаме в нашата страна? Нула".

"Изхарчихме, мисля, че 3 трилиона долара", допълва Картър за американските военни разходи. "... Това е повече, отколкото можете да си представите. Китай не е пропилял нито една стотинка във война и затова те са пред нас. Почти във всяко едно отношение".

Китай: САЩ остават единствената икономическа суперсила до 2035 г.

Китай: САЩ остават единствената икономическа суперсила до 2035 г.

Често се приема, че Китай ще задмине САЩ като най-голямата икономика в света

"И мисля, че разликата е, че ако вземем 3 трилиона долара и го сложим в американската инфраструктура, вероятно ще имаме и остатък от 2 трилиона долара. Ще имаме високоскоростна железопътна линия. Ще имаме мостове, които не се срутват, ще имаме пътища, които се поддържат правилно. Нашата образователна система би била толкова добра, колкото тази в Южна Корея или Хонконг".

"Не съм сравнявал неблагоприятно страната си с Китай. Просто го посочих, защото снощи получих обаждане по телефона", допълва Джими Картър.

Той коментира, че е разбрал, че Тръмп е разтревожен от това, че Китай ще надмине САЩ като най-голямата икономическа суперсила в света.

"Аз наистина не се страхувам от това време, но то притеснява президента Тръмп и не знам защо. Не го критикувам - тази сутрин", добави Картър

Голяма част от урока на Картър в неделната сутрин е отвъд политиката, съсредоточава се върху важността да се въведат добродетели като мир и доброта в днешния свят.

Миналия месец Джими Картър стана най-възрастният жив президент на САЩ.

Картър призова Доналд Тръмп да не използва ядрени оръжия

Картър призова Доналд Тръмп да не използва ядрени оръжия

Моля се да запази страната в мир