Бившият президент на САЩ Джими Картър призова Доналд Тръмп да не използва ядрени оръжия на всяка цена, а също така да избягва военни действия в Сирия или на други горещи точки по света, информира АП.

Моля се да запази страната в мир и да не преувеличава или изостря предизвикателствата със Северна Корея, с Русия или в Сирия. Надявам се, че много дълбоко ще осъзнае, както аз и други президенти, че всяка размяна на ядрени удари може да се превърне в катастрофа за цялото човечество, каза Картър в интервю.

93-годишният бивш президент добави, че дори и по-ограничена военна атака е "опасно нещо", което може да излезе извън контрол.

През последните дни Тръмп заплаши, че може да предприеме военни действия срещу Дамаск във връзка с твърденията за използвани химически оръжия в град Дума. Русия отговори, че няма да бездейства.

Преди месец Картър представи новата си книга Faith: A Journey for All.

В интервюто за АП той коментира и други теми.

Много хора изгубиха вяра в преимуществото на демокрацията, изтъкна той и предупреди, че се разширява пропастта между бедните и богатите, има по-открита дискриминация срещу малцинствата и имигрантите, политическият процес е контролиран от парите и развитие на безкраен цикъл от войни и международни противоречия.

Картър все още вярва, че световните сили "могат да открият начин да живеят в хармония и мир с хора, които са наши врагове и с тези, които имат различни мнения".

Това е връщане към основните принципи на християнството: обичай съседа си и дори обичай врага си. Не сме достигнали до този етап, но имаме потенциал да го направим, добави той.

Според него американската нация трябва да преодолее разделението.