Руският президент Владимир Путин предупреди, че военна намеса на САЩ във Венецуела ще бъде катастрофа и настоя, че дори съюзниците на Вашингтон не подкрепят подобен курс на действие, съобщава "Ройтерс".

Говорейки на ежегодния Международен икономически форум в Санкт Петербург пред директорите на международни информационни агенции, Путин също така посочил, че руските технически специалисти били останали във Венецуела, за да обслужват руската военна техника, нещо, което, по думите му, те са задължени да вършат по договор.

Вашингтон е готов на пряк диалог с Москва за Венецуела

Вашингтон е готов на пряк диалог с Москва за Венецуела

Дипломатът Антъни Годфри вярва, че Тръмп и Путин ще разговарят на Г-20 в Осака

Той обаче увери, че Москва не създавала каквито и да е специални военни бази във Венецуела, която е близък съюзник на Русия.

"Ние официално продавахме оръжие на Венецуела, но отдавна не сме продавали. И по договори... по договори сме длъжни да поддържаме тези въоръжения. Ние сме длъжни да изпълняваме договорните си задължения, нашите специалисти това и правят, и винаги са го правили през предходните години", коментира руският държавен глава.

Русия отговаря на Тръмп:  Военният ни персонал все още е във Венецуела

Русия отговаря на Тръмп: Военният ни персонал все още е във Венецуела

Каракас има ПВО Бук-М2 и Антей-2500, Су-30МК2, хеликоптери Ми-35М, танкове Т-72, ​​БМП-3 и БТР-80

"Това е, нищо вече няма там. Затова, честно казано, не знам, е много вероятно нашите специалисти да са изпълнили някои работи там, не само военните... и някои от тях са си тръгнали, някои може да отидат отново. Ние специално нищо не създаваме, там няма военни бази за подкрепа, не изпращаме войски там, това никога не се е случвало досега. Изпълнихме и ще продължим да изпълняваме договорните си задължения в областта на военно-техническото сътрудничество", подчерта още Путин.

На 3 юни американският президент Доналд Тръмп заяви, че Русия е информирала Вашингтон за изтеглянето на "болшинството от хората си" от Венецуела.

По-късно от Кремъл заявиха, че Москва не е уведомявала САЩ за това. Беше отбелязано, че руските специалисти продължават да работят в страната.

Гуайдо търси връзки с армията на САЩ в опит да вземе властта във Венецуела

Гуайдо търси връзки с армията на САЩ в опит да вземе властта във Венецуела

Дрънкането на оръжия по оста САЩ-Венецуела става все по-шумно