Изявлението на американския президент Доналд Тръмп, в което се твърди, че Русия е изтеглила "повечето от хората си" от Венецуела, не отговаря на действителността и военното сътрудничество продължава, съобщава "Ройтерс", цитирайки "Интерфакс".

Пълното изтегляне на руските военни специалисти от Венецуела би било удар за президента Николас Мадуро, който смята Москва за близък съюзник.

Тръмп публикува съобщение в Туитър от Лондон, че "Русия ни информира, че те са изтеглили повечето си хора от Венецуела".

По-рано The Wall Street Journal съобщи, че Русия, е започнала да изтегля някои от военните си съветници от Венецуела. Публикацията, позовавайки се на руски източник, близък до руското министерство на отбраната, твърди, че "Ростек", които обучават местни специалисти за използването и поддръжката на военно оборудване, доставено от Русия, е намалил броя на своите съветници от 1000 на няколко дузини, съобщава "Интерфакс".

Според "Ростек" обаче, "съставът на представителството остава непроменен в продължение на много години. Що се отнася до техническите специалисти, те периодично пристигат в страната за ремонт и поддръжка на предварително доставеното оборудване. Напоследък например са завършени техническите работи по поддръжката на самолети", допълва "Ростек".

"Цифрите, дадени в статията на The Wall Street Journal във връзка с присъствието на персонала на Ростек във Венецуела, са преувеличени десетки пъти", коментира представителят на държавната корпорация.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че информацията за руските специалисти не е въпрос към Кремъл, а към онези организации, които отговарят за обслужването на доставеното там специално оборудване.

Русия предостави на Венецуела държавен заем за закупуване на военно оборудване. Както се съобщава, размерът на договорите в областта на военно-техническото сътрудничество между Русия и Венецуела се оценява на 11 млрд. долара.

По-специално Венецуела придобива руски мобилни системи за противовъздушна отбрана Бук-М2 и Антей-2500, доставени са и 100 000 автомата Калашников модификация "АК-103".

Каракас е придобил изтребители Су-30МК2, хеликоптери Ми-35М, танкове Т-72, ​​БМП-3 и БТР-80.

Куба може да разреши кризата във Венецуела

Куба може да разреши кризата във Венецуела

Обсъждат се варианти за изход от кризата