Официален представител на САЩ обяви за "твърде вероятно" Иран да стои зад новите атаки на танкери в Оманския залив, съобщава "СиБиЕс Нюз".

Двата танкера претърпяха инциденти днес близо до стратегическия Ормузки пролив. Това е вторият път за месец, на сериозно повредени танкери в региона и отново официалните представители на САЩ побързаха да хвърлят вината на Иран.

Представител на американската отбрана заяви пред Дейвид Мартин кореспондент на СиБиЕс по национална сигурност, че "твърде вероятно е Иран да причинява тези атаки" в четвъртък. Официалният представител отхвърля ирански твърдения, че са спасили екипажите на двата кораба в Оманския залив като "очевидно фалшиви". Той допълва, че американският кораб USS Bainbridge е взел 21 членове на екипажа.

Два петролни танкера атакувани в Оманския залив
Обновена

Два петролни танкера атакувани в Оманския залив

Инцидентът става на фона на напрежението между Вашингтон и Техеран

Иран твърди, че е изпратил спасителни екипи, които са спасили 44 моряци от двата кораба.

Длъжностното лице обяснява пред Мартин, че е видял съобщения, че членове на един от екипажите на танкери смятат, че са били ударени от торпедо или мина, но не може да потвърди.

Американските власти очакват да възстановят достатъчно отломки от атаките, за да могат да ги проследят до техния източник. Длъжностното лице заявява, че всеки ответен удар от страна на САЩ ще зависи от доказателствата, установяващи връзките между Иран и нагласите на другите държави от Персийския залив.

След като четири танкера бяха нападнати миналия месец, Саудитска Арабия нямаше желание за отмъщение, но това се промени, допълва СиБиЕс.

Разследващи обвиняват държава за атаките срещу танкерите до ОАЕ

Разследващи обвиняват държава за атаките срещу танкерите до ОАЕ

ОАЕ обяви пред Съвета за сигурност, че атаките са извършени най-вероятно от държавни служби

Представителите на САЩ, които отблъскват иранските твърдения, че са спасили членове на екипажа. твърдят, че членовете на екипажа не са имали избор при "спасяването" и просто са качени ирански кораб. По последна информация, те все още са в ирански ръце, което е тънка линия между спасени и задържани.

Инцидентите са на фона на засиленото напрежение между Вашингтон и Техеран и са точно в момент, когато както японският премиер е на посещение в Иран в опит да възроди дипломацията. Японското министерство на търговията заяви, че двата кораба в четвъртък са превозвали товар, свързан с Япония.

Зариф към САЩ: Никой не преговаря с терористи

Зариф към САЩ: Никой не преговаря с терористи

Искаме от САЩ да избягват намеса в отношенията на Иран с другите държави или да ги притискат да нарушават задълженията си

Иранският външен министър определи атаките като подозрителни, като се има предвид времето, той написа в "Туитър", че атаките срещу свързани с Япония танкери са станали по време на приятелски разговори на японския премиер Шиндзо Абе с върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменеи.

Преди месец беше извършен саботаж срещу петролни танкери на пристанище на Обединените арабски емирства. Саудитска Арабия и САЩ обвиняват Иран.

ООН: Светът не може да си позволи голям конфликт в Персийския залив

ООН: Светът не може да си позволи голям конфликт в Персийския залив

Силно осъждам всяка атака срещу цивилни кораби