Иранска медия съобщи, че два големи петролни танкера са атакувани в Оманския залив. Оттам преминава морски коридор за петролните танкери, който свързва Персийския залив с Индийския океан.

Според информацията чути са две последователни експлозии. Източници конкретизират, че атаките срещу танкерите са причинили експлозиите. Сигнали за тревога са получени на пристанища в Оман, Пакистан и ОАЕ.

Разследващи обвиняват държава за атаките срещу танкерите до ОАЕ

Разследващи обвиняват държава за атаките срещу танкерите до ОАЕ

ОАЕ обяви пред Съвета за сигурност, че атаките са извършени най-вероятно от държавни служби

Танкерите са евакуирани. Екипажите са в безопасност. 

Първи съобщиха ирански и ливански медии.

"Блумбърг" информира, позовавайки се на източници, че има пожар на борда на единия от танкерите Front Altair. Данни показват, че корабът е бил натоварен с петрол в Абу Даби преди да потегли. Front Altair е собственост на Frontline Ltd.

Специализираният вестник Tradewinds пише, позовавайки се на източници от индустрията, че торпедо е ударило петролния танкер до крайбрежието на Обединените арабски емирства. Корабът е под флага на Маршаловите острови.

Снимка 428870

Източник: "Блумбърг"

Другият кораб, Kokuka Courageous, е под флага на Панама.

Саудитска Арабия: Саботажът в ОАЕ подкопава глобалните доставки на петрол

Саудитска Арабия: Саботажът в ОАЕ подкопава глобалните доставки на петрол

Два от танкерите, атакувани край ОАЕ, са на Саудитска Арабия

Press TV съобщава, че ирански кораб е спасил екипажите на танкерите. Те са откарани на иранското пристанище Джаск. Иранската IRNA пояснява, че Ислямската република е спасила 44 моряци от танкерите.

Ливанската медия Al-Mayadeen пък съобщава, че танкерът Front Altair е потънал. Компанията Frontline отрича информацията, че танкерът й Front Altair е потънал.

Front Altair е бил натоварен със 75 000 тона нафта.

Kokuka Courageous е плавал от Саудитска Арабия за Сингапур.

Президентът на японската корабна компания Kokuka Sangyo обяви, цитиран от "Ройтерс", че единият танкер е на компанията им. Според обществената телевизия NHK корабът е Kokuka Courageous. Ютака Катада заяви пред журналисти, че корабът е бил ударен два пъти за период от три часа преди екипажът да бъде евакуиран. Компанията е получила първата информация за атаката около 04,00 часа по Гринуич. Всички членове на екипажа са спасени, поясни той пред журналисти.

По информация на NHK Kokuka Courageous е бил натоварен с 25 000 тона метанол.

Няма българи в екипажите на атакуваните танкери

Няма българи в екипажите на атакуваните танкери

Два танкера бяха атакувани в Оманския залив

Междувременно морска група за безопасност от Великобритания предупреди за инцидент в Оманския залив и призова за "крайна предпазливост".

След атаките цената на петрола скочи с 4%.

Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф обяви, че инцидентите са "съмнителни" и призова за регионален диалог за избягване на напрежение, цитиран от "Ройтерс".

Той написа в "Туитър", че атаките срещу свързани с Япония танкери са станали по време на приятелски разговори на японския премиер Шиндзо Абе с върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменеи.

Преди месец беше извършен саботаж срещу петролни танкери на пристанище на Обединените арабски емирства. Саудитска Арабия и САЩ обвиняват Иран.

Инцидентът става на фона на напрежението между Вашингтон и Техеран.