Саудитска Арабия обяви, че два саудитски петролни танкера са сред корабите, които са били обект на "саботаж" край бреговете на Обединените арабски емирства (ОАЕ), осъждайки го като опит за подкопаване на сигурността на глобалните доставки на суров петрол, съобщава "Ройтерс".

ОАЕ обяви вчера, че четири търговски кораба са били саботирани в близост до Фуджейра, един от най-големите хъбове за зареждане на танкери с гориво, разположен точно преди Ормузкия проток в Оманския залив. ОАЕ не каза кой стои зад операцията, която беше извършена в контекста на изостреното напрежение между САЩ и Иран.

ОАЕ: Четири кораба са били обект на саботаж близо до Фуджейра

ОАЕ: Четири кораба са били обект на саботаж близо до Фуджейра

Няма подробности за инцидента

Външното министерство на Иран нарече инцидентите "тревожни и ужасни" и поиска разследване по въпроса.

Ормузкият проток, който е жизненоважен световен маршрут за транспортирането на петрол и газ, разделя държавите от Персийския залив и Иран, който беше въвлечен в ескалираща война на думи със САЩ във връзка със санкциите и присъствието на американските военни в региона.

Цените на петрола се повишиха днес, като сортът "Брент" се търгува за 70,98 долара за барел.

Саудитският енергиен министър Халид ал Фалих уточни, че един от двата атакувани саудитски кораба е трябвало да бъде зареден със саудитски суров петрол от пристанище Рас Танура за доставка на клиентите на саудитската държавна петролна компания Aramco в САЩ.

Атаката не доведе до каквито и да е жертви или разлив на петрол, но предизвика значителни щети на структурите на двата кораба.

Търговски и корабни източници идентифицираха въпросните саудитски кораби като огромния танкер Amjad на саудитския национален корабен превозвач Bahri и танкера Al Marzoqah.

Външното министерство на ОАЕ заяви вчера, че операциите в пристанището във Фуджейра се извършват нормално. Започнало е разследване в координация с международни институции, като призова световните сили да попречат на всички страни, опитващи се да навредят на морската безопасност и сигурност.

Външното министерство на Саудитска Арабия в отделно изявление изрази подкрепа за близкия си регионален съюзник ОАЕ, търговския и бизнес център на Близкия изток.