Предварителните открития на разследване, водено от Обединените арабски емирства (ОАЕ), показват, че по всяка вероятност зад атаките срещу танкери на 12 май стои държава, но към момента няма доказателства, които да водят към Иран.

Информацията разпространяват АФП и АП.

Саудитска Арабия: Саботажът в ОАЕ подкопава глобалните доставки на петрол

Саудитска Арабия: Саботажът в ОАЕ подкопава глобалните доставки на петрол

Два от танкерите, атакувани край ОАЕ, са на Саудитска Арабия

ОАЕ, Саудитска Арабия и Норвегия представиха предварителната информация по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, който ще получи окончателните резултати от разследването, за да обмисли възможен отговор.

САЩ обвиняват Иран, че стои зад атаките срещу четири танкера до крайбрежието на ОАЕ. Атаката е извършена в момент на голяма ескалация на напрежението между Техеран и Вашингтон. Нанесени са щети по четирите кораба - два под саудитски флаг, един под норвежки и един под флага на емирството - при атаката в териториалните води на ОАЕ до пристанището във Фуджейра.

След оценка на щетите и провеждане на химически анализ, ОАЕ обяви пред Съвета за сигурност, че атаките са извършени най-вероятно от държавни служби.

"Докато разследването все още продължава, тези факти са силен сигнал, че четирите атаки са част от сложна и координирана операция, извършена от актьор със значителни оперативни възможности, най-вероятно държавен актьор", пише в съобщение на ОАЕ, Саудитска Арабия и Норвегия.

В Иран видяха "израелска пакост" в атаките срещу танкерите в ОАЕ

В Иран видяха "израелска пакост" в атаките срещу танкерите в ОАЕ

Не уточняват обаче каква точно е ролята на Израел

ОАЕ вярва, че за извършването на атаките е необходимо разузнаване.

Иран отхвърля обвиненията, че стои зад саботажа. По време на представянето на доклада ОАЕ не обвини Ислямската република.

"Ние вярваме, че отговорността за тази атака лежи върху раменете на Иран", обяви обаче посланикът на Саудитска Арабия в ООН пред журналисти след срещата на Съвета за сигурност.

Руският заместник-посланик Владимир Сафронков коментира пред журналисти след срещата при закрити врата, че не са представяни доказателства, които да свързват Иран с атаките. Той призова да не се избързва със заключенията, тъй като разследването продължава. 

Дипломати от ООН обявиха, че вероятно Русия ще попречи на мерки на Съвета за сигурност за наказване на Иран.