Централното командване на американската армия публикува видеозапис, в който се казва, че иранските сили са премахнали неексплодирала мина от един от двата танкера, за които се предполага, че са били нападнати близо до Ормузкия проток, съобщиха световните информационни агенции.

Командването пусна черно-белите кадри в петък сутринта.

Капитанът Бил Урбан, говорител на Централното командване, каза, че патрулен кораб на Революционната гвардия е премахнал мината от Кокука.

САЩ: Твърде вероятно Иран да стои зад новите атаки на танкери в Оманския залив

САЩ: Твърде вероятно Иран да стои зад новите атаки на танкери в Оманския залив

Всеки ответен удар на САЩ ще зависи от доказателствата и нагласите в региона

Припомняме, че вчера официален представител на САЩ обяви за "твърде вероятно" Иран да стои зад новите атаки на танкери в Оманския залив. Това е вторият път за месец на сериозно повредени танкери в региона и отново официалните представители на САЩ побързаха да хвърлят вината на Иран.

Длъжностното лице обяснява пред Мартин, че е видял съобщения, че членове на един от екипажите на танкери смятат, че са били ударени от торпедо или мина, но не може да потвърди.

Американските власти очакват да възстановят достатъчно отломки от атаките, за да могат да ги проследят до техния източник. Длъжностното лице заявява, че всеки ответен удар от страна на САЩ ще зависи от доказателствата, установяващи връзките между Иран и нагласите на другите държави от Персийския залив.

Иран отрече участието си и твърди, че е изпратил спасителни екипи, които са спасили 44 моряци от двата кораба.

Според Урбан, атаките "са явна заплаха за международната свобода на корабоплаването и свободата на търговията. Съединените щати нямат интерес да участват в нов конфликт в Близкия изток. Но ние ще защитим нашите интереси, каза той.

Катар призова за международно разследване на извършените вчера нападения срещу петролни танкери.