Лидерът на основната опозиционна партия във Великобритания постави под въпрос дали правителството има доказателства за обвиненията, че Иран стои зад атаките срещу петролните танкери в Оманския залив. Джереми Корбин предупреди за ескалиране на напрежението, информира "Ройтерс".

В петък Великобритания се присъедини към САЩ в обвиненията си към Иран за атаките срещу два танкера, което увеличава опасенията от по-мащабна военна конфронтация в ключовия морски коридор за световната петролна индустрия.

Техеран категорично отхвърля обвиненията.

"Без надеждни доказателства за атаките срещу танкерите риториката на правителството само ще увеличи заплахата от война", написа Корбин в "Туитър".

Какво е известно и не знаем за атаката в Оманския залив?

Какво е известно и не знаем за атаката в Оманския залив?

Обстоятелствата около инцидента остават неясни

"Великобритания трябва да действа за намаляване на напрежението в Персийския залив, а не да подклажда военна ескалация, която започна с оттеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение", добави той.

Британският външен министър Джереми Хънт, един от водещите кандидати за наследник на премиера Тереза Мей, описа коментарите на Корбин като "жалки и предвидими".

САЩ с видео, показващо иранска намеса зад атаката срещу танкерите

САЩ с видео, показващо иранска намеса зад атаката срещу танкерите

Кадрите показват как Техеран отстранява неизбухнала мина

Защо никога не подкрепя британските съюзници, британското разузнаване или британските интереси, попита Хънт.

Доминик Рааб, друг кандидат за лидер на Консервативната партия, обяви, че коментарите на Корбин показват, че той не е способен да ръководи Великобритания.