В четвъртък беше извършено предполагаемо нападение срещу два танкера в Оманския залив, което допълнително нажежи обстановката в региона. САЩ обвиняват Иран за атаките.

Обстоятелствата около инцидента остават неясни. ДПА представя какво е известно до момента и какво не се знае:

Тръмп: Иран го направи и вие знаете, видяхте лодката, навсякъде по мината пише Иран

Тръмп: Иран го направи и вие знаете, видяхте лодката, навсякъде по мината пише Иран

Иран не може да затвори пролива Ормуз "за дълго"

Инцидентът

В четвъртък сутринта Военноморските сили на САЩ в региона съобщиха, че са получили два сигнала за бедствено положение. Единият е в 6,12 часа (02,12 по Гринуич) от танкера Front Altair, а другият е около 07,00 часа от танкера Kokuka Courageous. Двата кораба са били на 19 км разстояние един от друг в Оманския залив в международни води. Kokuka Courageous се е намирал на 26 километра от иранското крайбрежие. Нанесени са щети и по двата танкера. Възникнал е пожар на Front Altair след експлозия. Японският собственик на Kokuka Courageous също съобщава за две експлозии.

Корабите

Front Altair, построен през 2016 г., е собственост на корабната компания Frontline и плава под флага на Маршаловите острови. Kokuka Courageous е управляван от германската компания Bernhard Schulte Shipmanagement от името на японски оператори. Плава под флага на Панама. Корабът е плавал от Саудитска Арабия за Сингапур с 25 000 тона метанол.

Иран обясни, че те отговарят за сигурността в протока, а САЩ лъжат и подклаждат война

Иран обясни, че те отговарят за сигурността в протока, а САЩ лъжат и подклаждат война

Великобритания предупреждава Иран, Джеръми Хънт разговаря с Помпео и вярва на "съюзниците САЩ"

Щети и ранени

Front Altair е със сериозни щети от пожар, но не е потънал. Корабът Hyundai Dubai е спасил екипажа и го е предал на иранските власти. На Kokuka Couragous един от членовете на 21-членния филипински екипаж е с леки наранявания. Холандски кораб е спасил екипажа и го е предал на военноморски кораб на САЩ. Екипажът е върнат на танкера в петък, за да бъде изтеглен до пристанище на ОАЕ.

Причините за експлозиите

Все още остава неясно какви са причините за експлозиите. Норвежката морска агенция говори за "атака" в четвъртък, но нито норвежката корабна компания, нито Bernhard Schulte Shipmanagement потвърждават.

Японският оператор на Kokuka Couragous отхвърли информация, че танкерът е бил ударен от торпедо. Членове на екипажа твърдят, че са видели "летящи обекти" малко преди втората експлозия, според президента на компанията. В четвъртък той обяви, че корабът е бил ударен от "някаква граната". Централното командване на САЩ публикува видео, което показва премахване на мина от един от корабите.

Помпео: Атаките на Иран са ясна заплаха за международния мир

Помпео: Атаките на Иран са ясна заплаха за международния мир

"Призоваваме всички държави, застрашени от провокативните действия на Иран, да се присъединят към нас"

Мотивите и отговорните страни

САЩ обвиняват Иран за атаките. Вашингтон смята, че ръководството на Ислямската република иска да принуди международната общност да смекчи санкциите. Иранското правителство категорично отрича обвиненията и вярва, че атаките вероятно са извършени с цел увеличаване на подкрепата за по-твърди действия срещу Иран.

Видеото

Централното командване на САЩ публикува черно-бяло видео, на което се виждат хора на лодка да премахват нещо от едната страна на танкер. Бързоходната моторна лодка след това се оттегля от района. Командването твърди, че е премахната мина от Kokuka Couragous от лодка, която принадлежи на Революционната гвардия на Иран. Информацията не се потвърждава.