Американският президент Доналд Тръмп заяви в интервю за "Фокс нюз", че Иран е отговорен за атаките по двата петролни танкера, плаващи през Оманския залив на 13 юни. Тръмп заяви, че видеото, което показано по-рано е доказателство за вината на Техеран.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео вече обвини Иран в извършването на нападения, а САЩ също показаха кадри, за които се твърди, че показват съучастието на Иран.

Помпео: Атаките на Иран са ясна заплаха за международния мир

Помпео: Атаките на Иран са ясна заплаха за международния мир

"Призоваваме всички държави, застрашени от провокативните действия на Иран, да се присъединят към нас"

Американският президент, отговаряйки на въпрос относно възможните стъпки за противодействие на Иран, каза, че администрацията "ще види" какво може да се направи.

Тръмп предупреди Иран за атаките и обясни, че "не го приемаме леко. Иран го направи и вие знаете, че са го направили, защото сте видели лодката", обясни той, преди да посочи видео, което показва, че ирански кораб премахва неексплодирала мина, прикрепена към японски танкер.

Той допълни, че една от мините не е експлодирала, а по нея навсякъде е написано Иран.

Иран обясни, че те отговарят за сигурността в протока, а САЩ лъжат и подклаждат война

Иран обясни, че те отговарят за сигурността в протока, а САЩ лъжат и подклаждат война

Великобритания предупреждава Иран, Джеръми Хънт разговаря с Помпео и вярва на "съюзниците САЩ"

Тръмп обясни че Иран е по-слаб, откакто той е президент, но все още е заплаха.

"Те са нация на терора и много се промениха, откакто съм президент, мога да ви уверя".

Помпео обясни по-рано, че иранците са започнали "явно нападение" срещу танкери в залива и че Иран действа за прекъсване на нефта през Ормузкия пролив и това е умишлена част от кампания за ескалация на напрежението, добавяйки, че САЩ ще защитават своите сили и интереси в региона.

В поредица от туитове, действащият министър на отбраната Патрик Шанахан похвали усилията на Военноморските сили при спасяването на танкера и нарече "непровокираните атаки" на Иран заплаха за международната сигурност и мир.

Китай насърчава стабилни контакти с Иран независимо от ситуацията

Китай насърчава стабилни контакти с Иран независимо от ситуацията

Ще засили координацията в ООН, ШОС и други международни организации в защита на международното право и развиващия се свят

"Продължаващите непровокирани атаки на Иран в региона представляват заплаха за международната сигурност и мир и нападение срещу свободата на корабоплаването в открито море", пише Шанахан.

Напрежението е най-новото след оттеглянето на САЩ от ядрената сделка от 2015 г. Сега Иран заплашва да се оттегли от споразумението и да възобнови обогатяването на уран, ако не бъдат предложени нови условия.

В същото време, на среща на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Бишкек, Киргизстан, руският президент Владимир Путин предупреди, че излизането на САЩ дестабилизира обстановката в региона и способства за подриване на режима за неразпространение на ядрените оръжия.

Иран не може да затвори пролива Ормуз "за дълго", коментира американският президент Доналд Тръмп.

САЩ с видео, показващо иранска намеса зад атаката срещу танкерите

САЩ с видео, показващо иранска намеса зад атаката срещу танкерите

Кадрите показват как Техеран отстранява неизбухнала мина