Излизането на САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие дестабилизира обстановката в региона и способства за подриване на режима за неразпространение на ядрените оръжия.

Това предупреди руският президент Владимир Путин на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Бишкек, Киргизстан, цитиран от руски медии.

Китай насърчава стабилни контакти с Иран независимо от ситуацията

Китай насърчава стабилни контакти с Иран независимо от ситуацията

Ще засили координацията в ООН, ШОС и други международни организации в защита на международното право и развиващия се свят

Той припомни, че ядрената сделка с Иран е единодушно одобрена от Съвета за сигурност на ООН през 2015 г. По думите му решението на САЩ да напуснат сделката не само дестабилизира обстановката в региона, но и способства за подкопаване на режима за неразпространение на ядрените оръжия.

Снимка 429047

Източник: ЕПА

Путин поясни, че Русия като председател на ШОС ще настоява участниците в ядрената сделка с Иран да спазват ангажиментите си, тъй като това е единственият логичен и правилен път.

Руският президент коментира и други теми. Поражението на екстремистите в Сирия, по думите му, е благодарение на помощта на Русия. Според него първостепенна задача е изкореняване на тероризма в арабската държава.

Президентът на Русия определи борбата с тероризма като един от основните приоритети на ШОС.

Путин заяви на срещата на ШОС, че е необходимо да се изгради евразийско пространство с взаимноизгодно партньорство без "политически и икономически егоизъм".

По време на срещата индийският премиер Нарендра Моди призова държавите, които подпомагат и финансират тероризъм, да бъдат подведени под отговорност. Той косвено атакува страни като Пакистан.

Лидерите на държавите членки на ШОС се подписаха под съвместна декларация на срещата на върха в Бишкек. Документът предимно отразява позицията за разширяване на организацията. Също съдържа общата им оценка по световни и регионални проблеми.

Снимка 429048

Източник: ЕПА

Русия поема представителството на организацията. Страните се съгласиха следващата среща на върха да е в руския град Челябинск на 22-23 юли 2020 г.

В ШОС членуват Индия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Пакистан, Русия, Таджикистан и Узбекистан. Монголия, Иран, Афганистан и Беларус са със статут на наблюдатели, а Шри Ланка, Турция, Азербайджан, Армения, Камбоджа и Непал са със статут на страни партньори.