Ракета удари мястото на жилищния и оперативен щаб на няколко големи световни петролни компании, включително американския гигант ExxonMobil, близо до южния град Басра в Ирак, ранявайки трима души, съобщава "Ройтерс".

Никой не е поел отговорност към момента, а атаката дни след две отделни атаки в бази, в които са разположени американски военни в Ирак и в момента на ескалация на напрежението между САЩ и Иран.

Ракетата удари Бурейша западно от града, според полицията и изявление на военните. Властите съобщават за трима ранени иракски работници, един сериозно.

САЩ изтегли преди месец стотици дипломатически служители от Багдад, като се позова на неуточнени заплахи от страна на Иран срещу американските интереси в съседен Ирак, където Техеран подкрепя някои шиитски милиции.

САЩ изтеглят дипломати от посолства и консулства в Ирак

САЩ изтеглят дипломати от посолства и консулства в Ирак

Препоръчват напускане на Ирак възможно най-скоро

Инцидентът в сряда е точно когато служителите на Exxon, които също бяха евакуирани, след заминаването на дипломатите, започнаха да се връщат в Басра. Източник по сигурността коментира, че Exxon евакуира 21 чуждестранни служители незабавно със самолет до Дубай.

Представители на петролната индустрия заявява, че операциите, включително износът от Южен Ирак, не са засегнати от инцидента.

Други компании, опериращи там са Royal Dutch Shell PLC и италианската Eni SpA, съобщиха от нефтените компании.

Ракетата "Катюша" на къси разстояния, обясняват военните. Полицията съобщава, че се е приземила на 100 метра от обект, използван като център за пребиваване и експлоатация на Exxon.

Бурейша е близо до нефтеното находище Зубайр, управлявано от италианската Eni.

Тръмп не изключва военно нападение срещу Иран

Тръмп не изключва военно нападение срещу Иран

Това обяви американският лидер в интервю за списание "Тайм"

Вашингтон засили натиска със санкциите върху Иран през последните месеци и заяви, че е изпратил допълнителни сили в региона заради напрежението с Ислямската република.

САЩ обвинява Техеран за нападения срещу танкери в Оманския залив миналата седмица. Техеран отрича, че е замесен.

И двете страни твърдят, че не искат война, но анализаторите предупреждават, че подобни инциденти могат да доведат до ескалация в региона.

Рoхани: Иран не воюва с никого, но ще се противопостави на натиска

Рoхани: Иран не воюва с никого, но ще се противопостави на натиска

"Противниците ни не са народ, а група неопитни политици, чиновници, не цяла страна"