САЩ изтеглят част от своя дипломатически персонал от Багдад и консулствата в Ербил, оставят само тези, които са отговорни за реагиране при спешни случаи, съобщава уебсайта на посолството.

Държавният департамент на САЩ разпореди напускането на американски правителствени служители от Ирак, както в американското посолство в Багдад, така и в американското консулство в Ербил, допълва посолството.

Според съобщението, нормалните визови услуги ще бъдат временно преустановени. "Правителството на САЩ има ограничени възможности за предоставяне на спешни услуги на граждани на САЩ в Ирак".

Действията, които САЩ препоръчва са: "Отпътувайте от Ирак с търговски транспорт възможно най-скоро. Избягвайте съоръжения на САЩ в Ирак. Наблюдавайте местните медии за актуализации. Прегледайте личните си планове за сигурност. Внимавайте с обкръжението. Прегледайте пълния списък със съвети за пътуване в Ирак. Посетете нашия уебсайт за пътуване до райони с висок риск".

Централното командване на САЩ повиши нивото на заплаха в Сирия и Ирак

Централното командване на САЩ повиши нивото на заплаха в Сирия и Ирак

Заплахата идвала от подкрепяните от Иран сили в Близкия изток

Вчера Нетаняху изрази подкрепа за позицията на американския президент Доналд Тръмп срещу иранската агресия.

Президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че Ислямската република е "твърде велика, за да бъде сплашвана от някого", докато напрежението със САЩ расте.

"Благодарение на Бог ние ще преминем този труден период със слава и високи вдигнати глави и ще победим врага", допълва Рохани.

Неговият коментар е и след като четири кораба, включително два саудитски петролни танкера са нападнати до бреговете на ОАЕ на 13 май, нарастващо напрежение в региона.

Иран призова за разследване на този "тревожен" инцидент и видяха "израелска пакост", а Тръмп предупреди Иран след саботажа.

Саудитска Арабия обяви, че преустановява да изпомпва суров нефт по тръбопровод, след нападение с безпилотни самолети, часове след като Йеменските бунтовници заявиха, че са поразили жизненоважни саудитски инсталации.

Тръмп отрече съобщението на "Таймс" за 120 000 войници срещу Иран

Тръмп отрече съобщението на "Таймс" за 120 000 войници срещу Иран

Защото, ако войната избухне, "ще изпратим дяволски много повече войски"