Русия призова САЩ да се откажат от провокативните си планове за разполагане на още войници в Близкия изток и да прекратят действия, които изглеждат като съзнателен опит за провокиране на война с Иран.

Този призив отправи заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков след съобщението на изпълняващия длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан. Вчера шефът на Пентагона обяви, че Вашингтон планира да изпрати около 1000 войници в Близкия изток с отбранителна цел, информира "Ройтерс".

Иран обвини Саудитска Арабия в милитаристичен подход в Близкия изток

Иран обвини Саудитска Арабия в милитаристичен подход в Близкия изток

Поредни "закачки" между Техеран и Рияд

Днес президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че страната му не иска война с никоя държава, а Кремъл призова за въздържане от двете страни.

Рябков съобщи, че Москва многократно е предупредила Вашингтон и регионалните им съюзници за "прибързаното и безразсъдно подклаждане на напрежението в експлозивния регион".

Сега ние виждаме непрестанни и упорити опити на САЩ за увеличаване на политическия, психологическия, икономическия и военния натиск върху Иран по доста провокативен начин. Те (тези санкции) са съзнателен курс към провокиране на война, предупреди Рябков, цитиран от руски медии.

Иран обяви, че ако иска да блокира пролив, ще го направи публично

Иран обяви, че ако иска да блокира пролив, ще го направи публично

Иранската армия отхвърля обвиненията, а САЩ да напуснат региона, защото са основният източник на нестабилност

Ако Вашингтон не иска война, по думите му, трябва да го покаже.

Ако наистина е така, САЩ трябва да се откажат от засилване на военното си присъствие, смята Рябков.