Иранската армия отхвърля обвиненията в нападения на петролни танкери в Оманския залив и заяви, че ако реши да блокира Ормузкия пролив, жизненоважна врата за нефтената индустрия, ще го направи публично, съобщава "Ройтерс".

Началникът на щаба на иранските въоръжени сили генерал-майор Мохамад Бакери е цитиран от информационната агенция Fars: "По отношение на новите инциденти в Персийския залив ... ако Ислямска република Иран реши да блокира износа на петрол през Ормузкия пролив, тя е военно достатъчно силна, за да направи това напълно и публично."

Тръмп: Иран го направи и вие знаете, видяхте лодката, навсякъде по мината пише Иран

Тръмп: Иран го направи и вие знаете, видяхте лодката, навсякъде по мината пише Иран

Иран не може да затвори пролива Ормуз "за дълго"

САЩ са основният източник на нестабилност в Персийския залив и трябва да се оттеглят от този регион, коментира секретарят на върховния съвет за национална сигурност на Иран Али Шамхани, цитиран от Sky News Arabia и ТАСС.

"Винаги сме казвали и отново повтаряме, че гарантираме сигурността в Персийския залив и Ормузкия пролив", обяснява Шамхани.

Той също така поиска САЩ "да приключат с присъствието на своите войски в региона, тъй като те са основният източник на криза и нестабилност".

Помпео: САЩ обмислят и военен отговор срещу Иран

Помпео: САЩ обмислят и военен отговор срещу Иран

Президентът Доналд Тръмп не иска да води война.