САЩ изпращат зенитно-ракетна батарея Patriot, четири наземни радарни системи и 200 военнослужещи за подкрепа в Саудитска Арабия, за да възпрепятстват все по-агресивното поведение на Иран, съобщиха официални представители, предаде Fox News.

Системата за противоракетна отбрана THAAD и две допълнителни зенитно-ракетни батареи Patriot са подготвени за работа, ако е необходимо, съобщи Пентагонът.

Миналата седмица министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че още войски ще бъдат разположени в Близкия изток като "отбранителна" мярка, която да помогне за защита от нападения от Иран.

САЩ обвини Иран за атаката срещу рафинерията в Саудитска Арабия

САЩ обвини Иран за атаката срещу рафинерията в Саудитска Арабия

Помпео се закани, че Техеран ще поеме отговорност за агресията си

Еспър заяви, че разполагането е първа стъпка към справяне с все по-насилствените действия на Иран в региона - включително атаката с дронове през този месец срещу петролни съоръжения на Саудитска Арабия - и призова други държави да засилят и осъдят атаките.

Поддържаните от Иран бунтовници хуси в Йемен поеха отговорност за нападението на 14 септември срещу най-голямата петролна рафинерия в света и срещу голямо нефтено находище, но САЩ и Саудитска Арабия обвиниха Иран пряко. Иран отрече участие в атаката.

Ердоган призова да не се обвинява Иран за атаките в Саудитска Арабия

Ердоган призова да не се обвинява Иран за атаките в Саудитска Арабия

Не мисля, че е правилното нещо да се обвинява Иран

"Ясно е, че използваните оръжия са произведени в Иран и не са изстреляни от Йемен", каза Еспър, отбелязвайки, че всички знаци показват, че "Иран е отговорен за нападението".

Целта на разполагането на войски и ресурси е "да се изпрати ясно съобщение, че Съединените щати подкрепят нашите партньори" и да осигурят "свободен поток от ресурси", заяви Еспър.

Съединените щати призовават другите държави също да "се противопоставят и осъдят атаките". 

Нетаняху: Ясно е! Иран удари "Сауди Арамко"

Нетаняху: Ясно е! Иран удари "Сауди Арамко"

Израел призова за мерки срещу Техеран