Президентът на Турция Реджеп Ердоган призова да се подхожда предпазливо по отношение на обвиненията срещу Иран, че е извършил нападението срещу саудитски рафинерии по-рано този месец, информира АФП.

Иран готов на промени в ядрената сделка

Иран готов на промени в ядрената сделка

Ако санкциите бъдат прекратени и има връщане към ядреното споразумение, има място да се дадат уверения за излизане от задънената улица

Безпилотни самолети атакуваха рафинерии на "Сауди Арамко" в Саудитска Арабия на 14 септември, което предизвика частично спиране на производството на петрол. Въпреки че отговорност поеха шиитските бунтовници хуси, САЩ обвиняват Иран за инцидента, но Техеран категорично ги отхвърля като "безпочвени".

"Не мисля, че е правилното нещо да се обвинява Иран", коментира Ердоган в интервю за Фокс нюз в ООН в Ню Йорк.

"Трябва да признаем факта, че атаките от такъв мащаб идват от няколко части на Йемен. Ако хвърлим цялата вина върху Иран, няма да е правилният начин, защото достъпните доказателства не сочат към този факт", поясни турският лидер.

Макрон посредничи между САЩ и Иран

Макрон посредничи между САЩ и Иран

Париж спасява ядрена сделка

Реджеп Ердоган също разкритикува санкциите на САЩ срещу Иран, като отбеляза, че такива мерки "никога не разрешават нищо". Той отрича, че Турция е помогнала на Иран да заобиколи санкциите в миналото, подчертавайки, че това са обвинения, отправени от опоненти на правителството.

"Това са обвинения, отправени от терористична организация, известна като FETO, която стои зад неуспешния опит за преврат в Турция през юли 2016 г.", заяви още Ердоган.

Нетаняху: Ясно е! Иран удари "Сауди Арамко"

Нетаняху: Ясно е! Иран удари "Сауди Арамко"

Израел призова за мерки срещу Техеран

"Тези обвинения са повече от несправедливи, всички тези обвинения са пропаганда на терористичната организация FETO", категоричен е той.