За първи път в историята на НАТО лидерите на Алианса ще обсъдят възхода на Китай. Това заяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг преди началото на втория ден от срещата на върха на НАТО в Лондон.

Очаква се лидерите да обсъдят редица въпроси по време на срещата по-късно днес: борбата с тероризма, контролът над въоръжението, отношенията ни с Русия и за първи път в историята на НАТО ние ще седнем с лидерите на НАТО и ще обсъдим възхода на Китай, отбеляза той.

НАТО дълбоко разделена на 70-ата си годишнина

НАТО дълбоко разделена на 70-ата си годишнина

Разговорите ще се проведат в луксозен хотел до Уотфорд

Това носи възможности, но и предизвикателства. Ние виждаме възхода на Китай, включително инвестициите им в отбраната. Китай е втората държава в света по военни разходи след САЩ и наскоро показа нови модерни възможности, включително ядрени оръжия, продължи Столтенберг.

Той повтори, че от 2016 г. европейските съюзници и Канада са отделили 130 милиарда долара допълнителни средства за отбрана, като парите ще бъдат увеличени до 400 милиарда долара до 2024 г.

Това е безпрецедентно. Това прави НАТО по-силна, убеден е генералният секретар и добави, че лидерите също така ще обсъдят бойната готовност на силите, космоса и важната инфраструктура като 5G.

НАТО не е посредник между Турция и Гърция

НАТО не е посредник между Турция и Гърция

Позиция на Столтенберг

Столтенберг също опонира на френския лидер Еманюел Макрон и увери, че НАТО не е в "мозъчна смърт".

По думите му Великобритания е първият дом на НАТО и точното място за 70-ата годишнина от основаването на организацията.

Тръмп убеден: НАТО може да има добри отношения с Русия

Тръмп убеден: НАТО може да има добри отношения с Русия

Нов договор с Русия за ядрените оръжия можел да е "страхотно нещо"