Министрите на отбраната на НАТО ще обсъдят на планирана среща на 12-13 февруари в Брюксел, как алиансът ще реагира на руските ядрени и конвенционални ракети. Това обяви във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция преди срещата, съобщава ТАСС.

"Ще обсъдим нашия отговор на целия набор от руски ракетни системи - конвенционални, ядрени и ракети в процес на разработка".

Марк Еспър: Русия и Китай се опитват да прекроят световния ред

Марк Еспър: Русия и Китай се опитват да прекроят световния ред

Москва използва хибридни тактики за водене на война...

Столтенберг обвини Русия, че е нарушила Договора за ракетите със среден и по-малък обсег на действие - ИНФ и добави, че "страните членки на НАТО са обединени" в такава оценка. "Договорихме се за балансиран и координиран пакет от мерки", добави той.

Генералния секретар НАТО иска да се създадат нови мерки за контрол на оръжията предвид новите руски ракетни системи. "Ние сме дълбоко убедени, че най-добрият отговор е ефективен контрол върху оръжията... Ние нямаме намерение да разгръщаме ракети в Европа, но трябва да гарантираме сигурността в Европа при наличието на руски ракети".

Столтенберг отново подчертава, че НАТО е отбранителен съюз и реагира на действията на Русия. "НАТО започна да реагира на това. Увеличихме присъствието си, наземните ни възможности се засилват. Започнахме процеса на адаптация в НАТО".

С-500 на Русия можели да унищожават цели на стотици километри над Земята

С-500 на Русия можели да унищожават цели на стотици километри над Земята

С-500 надхвърляла всички подобни противовъздушни системи

"Разпадането на Договора ИНФ е лошо, но показа силата на НАТО, защото в резултат на интензивни консултации успяхме да постигнем съгласие, че Русия го е нарушила и да се споразумеем за следващите ни стъпки", коментира Столтенберг.

"Ситуацията в Идлиб е много тревожна. Режимът на Асад и Русия трябва да прекратят атаките в Идлиб. Защото Москва подкрепя атаките на режима", заяви генералният секретар на НАТО, цитиран от турски медии.

Хуманитарната криза е заради тези атаки, добави той, подчертавайки, че стотици хиляди хора трябва да напуснат домовете си.

Русия е обезпокоена от новите ядрени ракети на подводници на САЩ

Русия е обезпокоена от новите ядрени ракети на подводници на САЩ

САЩ "допуска възможност да води ограничена ядрена война... изключително тревожно"