Китай подкрепя усилията, които Русия полага за осигуряване на националната сигурност. Това заяви в сряда на брифинг официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Жао Лицян, коментирайки изявлението на руския президент Владимир Путин относно държавната политика на Русия в областта на ядреното възпиране, съобщава ТАСС.

"Обърнахме внимание на това подписване. Китай уважава и подкрепя усилията, които Русия полага за осигуряване на сигурността", заяви той.

Пекин е готов да си сътрудничи с Москва в областта на осигуряване на универсална сигурност. Жао Лицян припомни, че ситуацията в света е доста сложна, което се усложнява от едностранните действия на отделни държави. "Готови сме заедно с Русия да допринесем за поддържането на мира и стабилността в света", подчерта официалният представител.

Путин одобри основите на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното възпиране. Подписаният документ заменя подобен, приет преди 10 години и валиден до 2020 г. 

Оръжията в космоса - военна заплаха за Русия с подписа на Путин

Оръжията в космоса - военна заплаха за Русия с подписа на Путин

Документът очертава политиката на Русия за ядрено възпиране

Новият регулаторен акт потвърждава, че политиката на Москва в тази област има отбранителен характер, като един от основните принципи е спазването на международните задължения за контрол на оръжията:

Сдържане на агресор

"Държавната политика в областта на ядреното възпиране има отбранителен характер, насочена към поддържане на потенциала на ядрените сили на ниво, достатъчно за осигуряване на ядрено възпиране, и гарантира защитата на суверенитета и териториалната цялост на държавата, възпирането на потенциален противник от агресия срещу Руската федерация и (или) нейните съюзници, и в случай на военен конфликт - да се предотврати ескалацията на военните действия и прекратяването им при условия, приемливи за Руската федерация и (или) нейните съюзници", се подчертава в документа. Предполага се, че агресията ще бъде сдържана "от цялото количество военна сила на Руската федерация, включително ядрено оръжие".

В същото време Москва "разглежда ядрените оръжия изключително като средство за възпиране, използването на което е крайна и принудителна мярка и полага всички необходими усилия за намаляване на ядрената заплаха и предотвратяване на влошаване на междудържавните отношения, които биха могли да провокират военни конфликти, включително ядрени".

Неизбежността на възмездието

"Ядреното възпиране е насочено към гарантиране, че потенциалният противник разбира неизбежността на възмездието в случай на агресия срещу Руската федерация и (или) нейните съюзници", предупреждава документът. Освен това руските военни са способни и готови с помощта на ядрени оръжия, "гарантирано да нанесат неприемливи щети на потенциален враг във всяка ситуация".

"Руската федерация упражнява ядрено възпиране във връзка с отделни държави и военни коалиции (блокове, съюзи), които считат Руската федерация за потенциален противник и притежават ядрено оръжие и (или) други видове оръжия за масово унищожение или значителен боен потенциал на общите сили."

Военни заплахи

Сред опасностите, които биха могли да прераснат във военни заплахи за Русия, са, например, потенциалното натрупване на противника в териториите, съседни на Руската федерация, и в прилежащите морски райони на общите сили, които включват ядрени превозни средства; разполагане в държави (които разглеждат Руската федерация като потенциален противник), на системи и средства за противоракетна отбрана, крилати ракети със среден и по-малък обсег на действие, високоточни неядрени и хиперзвукови оръжия, безпилотни летателни апарати и насочени енергийни оръжия.

Заплахите включват също създаването и разполагането на космически системи за противоракетна отбрана и системи за удар; наличието на ядрени оръжия и други видове оръжия за масово унищожение сред държавите, които могат да бъдат използвани срещу Руската федерация; неконтролирано разпространение на ядрени оръжия, техните превозни средства, технологии и оборудване за тяхното производство; разполагане на ядрено оръжие и техните превозни средства за доставка на териториите на неядрени държави.

При осъществяването на ядрено възпиране Москва "взема предвид разполагането на нападателни средства от потенциални противници на териториите на други държави". Това са по-специално крилати и балистични ракети, хиперзвукови летящи превозни средства, ударни безпилотни летателни апарати, оръжие с насочена енергия и системи за противоракетна отбрана, които могат да се използват срещу Руската федерация и нейните съюзници.

Един от основните принципи на ядреното възпиране е спазването на международните задължения за контрол на оръжията.

Краен случай

В документа се отбелязва, че Русия осъществява ядреното възпиране "непрекъснато в мирно време, по време на непосредствена заплаха от агресия и във военно време, до началото на използването на ядрено оръжие". И си запазва правото да използва ядрени оръжия в отговор на използването на ядрени оръжия и други оръжия за масово унищожаване срещу нея и съюзниците, както и в случай на агресия срещу Руската федерация, използваща конвенционални оръжия, когато самото съществуване на държавата е застрашено.

Решение на президента

Решението за използване на ядрено оръжие се взема от президента на страната. Ръководителят на руската държава може, ако е необходимо, да информира военно-политическото ръководство на други държави или международни организации за готовността на Руската федерация да използва ядрено оръжие или за решението за използване на ядрено оръжие, както и за факта на тяхното използване.

Четири условия

В основата на държавната политика са изброени четири условия, които определят възможността за използване на ядрени оръжия от Руската федерация . Това е "получаване на достоверна информация за изстрелването на балистични ракети, атакуващи територията на Руската федерация и (или) нейните съюзници; използването на ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение на територията на Руската федерация и (или) нейните съюзници; влиянието на противника върху критичното състояние или военни съоръжения на Руската федерация, провалът на които ще доведе до нарушаване на ответните действия на ядрените сили; агресия срещу Руската федерация с използването на конвенционални оръжия, когато самото съществуване на държавата е застрашено."

На Министерството на отбраната е възложено прякото планиране и изпълнение на организационни и военни мерки в областта на ядреното възпиране, ядрените сили за възпиране включват наземни, морски и въздушни ядрени сили.

Северният флот на Русия получава хиперзвуково оръжие

Северният флот на Русия получава хиперзвуково оръжие

Щели да постъпят над 180 единици въоръжение и военна техника