Северният военен флот на Русия ще получи хиперзвуково оръжие. Това обяви неговият командир вицеадмирал Александър Моисеев, цитиран от руските медии.

"На въоръжение в сухопътните и крайбрежните сили на флота до края на годината ще постъпят повече от 180 единици въоръжение и военна техника, пригодени за използване в суровите условия на Арктика. Ще продължат изпитанията на нови оръжия, включително хиперзвукови, което ще позволи качествено да се увеличи бойният потенциал на Северния флот", коментира Моисеев за в. "Червена звезда".

Според него това показвало усъвършенстване на противовъздушната отбрана на руския сегмент на Арктика и северните граници на страната.

"Националната транспортна комуникация на Русия - Северният морски път - е под надеждна защита. На архипелага Нова земя най-модерните системи за ПВО С-400 "Триумф" са в бойна готовност", добави командирът.

Северният флот на военноморските сили на Русия е най-младият флот на страната, сформиран през 1933 г., като основната му база е Североморск. От 2013 г. той се превръща в междувидово стратегическо обединение, практически отделен военен окръг. Неговата основа съставляват ядрени ракетни и торпедни подводници, самолети-ракетоносци и самолети за борба с подводници, самолетоносачи и кораби за борба с подводници. Флагманът на Северния флот е крайцерът "Петър Велики".