САЩ възнамерява допълнително натрупване на сили на източния фланг на НАТО, коментира ръководителят на Пентагона Марк Еспър, цитиран от ТАСС. Според него решението за изтегляне на 11 900 американски войски от Германия и пренасочване на част от тях в Италия и Белгия е взето като част от по-широки усилия за "увеличаване на бойната способност на съюза". 

"Що се отнася до Русия, ние в крайна сметка движим сили на изток към най-новите членове на алианса. Виждаме нарастващ брой сили на ротационен принцип в Черноморския регион, особено в Румъния", добави.

"Аз искам натрупване на сили на североизточния фланг, в Прибалтика и Полша", обяснява Еспър и припомня, че миналата седмица е обявено за споразуменията с Варшава, предвиждащи разполагането на допълнителни американски войски в Полша.

Дмитрий Песков заяви по-рано, че готовността на Полша да осигури територия за разполагане на военна инфраструктура на други страни представлява заплаха за Русия. Според него "Полша сама по себе си трудно може да представлява заплаха за Русия", въпреки това е готова "да предостави своята територия за военната инфраструктура на трети страни или такава организация като Северноатлантическия алианс, Полша представлява заплаха" за Русия.

Песков допълва, че Русия винаги последователно е заявявала нежелание и опасност от "последователния дрейф" на военна инфраструктура на НАТО към руските граници и това принуждава Москва да "предприеме необходимите мерки за гарантиране на сигурността" си.

САЩ отговаря решително във всяко отношение, ако не успее с ядрено сдържане

САЩ отговаря решително във всяко отношение, ако не успее с ядрено сдържане

Адмирал Ричард: Тук сме, за да предотвратим войната на великите сили

Еспър изрази подкрепа за усилията на американските партньори и съюзници в противопоставянето на Китай. "През последните месеци, особено в ситуацията на COVID-19, Китай стана по-агресивен, те се опитват да превърнат тази трагедия в своя полза за пропагандни цели, но мисля, че надцени своите възможности.В иждаме как се опитват да разгънат мускули в Южнокитайско море. Те потопиха виетнамски риболовен кораб преди няколко месеца и продължават да извиват рцете на други страни, разполагат войски по линията на контрол в Индия."

Според Еспър, действията на китайските власти "не съответстват на международните норми и правила за поведение. И много от нашите партньори и съюзници също реагират на това".

"На първо място трябва да поздравя австралийците, както и британците, които не допуснаха Huawei в техните системи, а Австралия прие нова стратегическа отбранителна политика, която предполага разпределянето на средства в дългосрочен план", завърши ръководителят на Пентагона.

Китай подкрепя Русия и стратегията й за ядрено възпиране на агресори, иска да участва

Китай подкрепя Русия и стратегията й за ядрено възпиране на агресори, иска да участва

"Неизбежност на възмездието", глобалната ситуация е доста сложна и заедно ще поддържат мира и стабилността в света

Китай не представлява непосредствена заплаха за САЩ, но се конкурира с Вашингтон във всички области. "Не виждам Китай сега като неизбежна заплаха, като страна, с която е възможен въоръжен конфликт. Но ние упорито ще се състезаваме във всички възможни области - политическа, дипломатическа, военна, информационна."

Еспър изрази надежда, че САЩ ще успеят да "гарантират, че Китай е на правилния път, където те ще уважават нашите ценности и ще се съобразят с международните норми, вместо да се опитват да ги променят, където ще спрат да използват тактиката на извиване на ръце, за да постигнат целите си и да не се опитват да станат доминиращата сила в региона."

"Трябва да продължим да контактуваме с тях, но в същото време трябва да признаем, че е започнала нова ера", добави той.

Според министъра на отбраната САЩ трябва по-активно да се включат други азиатски държави в разработването на обща позиция спрямо Китай. "Нека бъде неофициално, но трябва да сме по-активни като обединена група и това ще послужи като най-добрият начин да се противопоставим на Китай".

Еспър вече е наредил "в Националния отбранителен университет поне половината от курса за обучение трябва да бъде посветен на Китай, така че нашите военни да са добре запознати с военно-политически въпроси, касаещи Китай и какъв е процесът там за вземане на решения".

Лондон се изправя срещу Пекин и Москва

Лондон се изправя срещу Пекин и Москва

Новата британска външна политика, е комбинация от идеализъм и прагматизъм...