Австралия ще увеличи разходите за отбрана с близо 40% през следващите 10 години, докато Канбера пренасочва военните си активи, за да се съсредоточи върху индо-тихоокеанския регион, заяви премиерът Скот Морисън, цитиран от "Ройтерс". 

В реч, която заплашва да разпали напрежението с Китай, следващите 10 години Австралия ще изразходва 184,8 милиарда долара, за да придобие способности за далечен удар по въздух, море и суша.

Отбранителната политика на Австралия също ще наложи приоритет в Индо-Тихоокеанския регион, област, която Морисън определя като "епицентър на нарастваща стратегическа конкуренция."

Китай обединява сили с Русия да осигуряват мира на планетата

Китай обединява сили с Русия да осигуряват мира на планетата

Пекин ще защитава изхода от ВСВ от "изкривяване на историята"

"Искаме открит, суверенен индо-тихоокеански регион, свободен от принуда и хегемония. Искаме регион, в който всички големи и малки страни да могат да си взаимодействат свободно, ръководени от международни правила и норми".

Морисън не посочва конкретно Китай, но военната маневра на Австралия в индо-тихоокеанския регион идва на фона на нарастваща конкуренция между държавите за влияние в Тихия океан.

Вече проблемни от решението на Австралия през 2018 г. да забрани на китайския Huawei да изгражда 5G широколентова мрежа, двустранните отношения се влошиха през последните месеци от призива на Канбера за независимо проучване за произхода на коронавируса.

Австралия се оплака от сложни хакерски атаки, извършвани от държава

Австралия се оплака от сложни хакерски атаки, извършвани от държава

Хакерските атаки били много чести

По-рано Австралия заяви, че "сложен държавен участник" е прекарал месеци в опити да хакне всички нива на правителството, политически органи, доставчици на основни услуги и оператори на критична инфраструктура.

Австралия възприема Китай като главен заподозрян, коментират източници пред "Ройтерс".

Китай отрича, че стои зад кибератаките, но Морисън се ангажира да похарчи 15 милиарда долара за засилване на офанзивните и защитни кибер способности.

Китай съветва съседи да мислят за сигурността си и да не приемат американски ракети

Китай съветва съседи да мислят за сигурността си и да не приемат американски ракети

Едва ли искат да "стават жертви на американските геополитически планове"