Китай категорично се противопоставя на плановете на САЩ за разполагане на ракети със среден обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион, съобщи в сряда официалният представител на министерство на отбраната на КНР полковник Ву Цян, цитиран от ТАСС.

"Китай е категорично против разполагането на ракети със среден обсег от Съединените щати в Азиатско-Тихоокеанския регион. Ако САЩ продължи да се придържат към този план за разполагане, за Китай това ще бъде провокация, точно на прага на нашия дом", коментира той

Китай предупреди за бъдещ военноморски инцидент със САЩ в индо-тихоокеанския регион

Китай предупреди за бъдещ военноморски инцидент със САЩ в индо-тихоокеанския регион

САЩ са разположили 375 000 войници и 60% от военните си кораби

"Китай няма бездействащо да седи и ще предприеме всички необходими решителни ответни мерки", добави Ву Цян.

Китай предупреждава Япония и други азиатско-тихоокеански страни срещу разполагането на ракети със среден обсег на тяхна територия от САЩ, заяви той.

"Китайската страна се надява, че Япония и други заинтересовани страни ще помислят от съображения за осигуряване на мир и стабилност в региона и ще проявят предпазливост при вземането на решения и също така няма да позволят на САЩ да разположат ракети със среден обсег на своята територия, за да не стават жертви на американските геополитически планове", коментира представителят на министерство на отбраната на Китай.

Китай обединява сили с Русия да осигуряват мира на планетата

Китай обединява сили с Русия да осигуряват мира на планетата

Пекин ще защитава изхода от ВСВ от "изкривяване на историята"