Американските военни разполагат "безпрецедентен" брой техника и войници в Азиатско-Тихоокеанския регион, което повишава риска от инцидент с китайския флот, заяви високопоставен китайски служител, съобщава АФП.

Напрежението между двете суперсили нарасна на няколко фронта, откакто президентът Доналд Тръмп встъпи в длъжност през 2017 г., като двете страни разгърнаха своя дипломатически и военни сили.

Редовните операции за "свобода на навигация" на САЩ в Южнокитайско море - където Китай и съседните държави имат конкурентни претенции - дразнят Пекин, а китайският флот често предупреждава американските кораби.

От своя страна Пекин ядоса други държави, като построи изкуствени острови с военни инсталации.

Китай предупреден да се подготви за въоръжен конфликт със САЩ

Китай предупреден да се подготви за въоръжен конфликт със САЩ

Един от източниците, запознати със съдържанието, заяви, че някои в китайската разузнавателна общност гледат на доклада като на китайската версия на "Телеграмата на Новиков"

"Военното разполагане на САЩ в азиатско-тихоокеанския регион е безпрецедентно", коментира Ву Шикун, президент на Националния институт за изследвания на Южнокитайско море, правителствен мозъчен тръст. "Възможността за военен инцидент или случайно изстрел е нараства.

Ако избухне криза, последствията върху двустранните отношения биха били катастрофални."

Ву коментира при представянето на доклад на неговия институт за военното присъствие на САЩ в региона. В доклада се казва, че САЩ са разположили 375 000 войници и 60% от военните си кораби в индо-тихоокеанския регион.

В региона са изпратени и три американски самолетоносача.

Нереалистично е искането Китай да участва на ядрените преговори, обяви Москва

Нереалистично е искането Китай да участва на ядрените преговори, обяви Москва

Ние няма да използваме влиянието си върху Китай

По време на осемте години на бившия президент Барак Обама, военноморският флот на САЩ провежда четири операции за свобода на навигация, докато при Тръмп те са 22, допълва Ву.

Военните на двете страни "трябва да засилят комуникацията", за да "предотвратят стратегическо недоразумение", се посочва в доклада.

Военните срещи на високо равнище трябва да се възобновят, трябва да се открие директна телефонна линия и да се правят съвместни военноморски маневри.

Китай не смята САЩ за потенциален конкурент или да "предвижда нова студена или гореща война със САЩ".

Документът предупреждава, че "влошаването на военните отношения значително би увеличило възможността за опасен инцидент, конфликт или дори криза".

Тръмп: Може напълно да скъсаме с Китай

Тръмп: Може напълно да скъсаме с Китай

В пореден постинг н Туитър...