Китайски доклад предупреждава, че Пекин е изправен пред засилваща се враждебна вълна на фона на пандемията от коронавирус, която може да тласне отношенията със САЩ към конфликт.

Това съобщиха пред "Ройтерс" източници, които са запознати с вътрешния документ.

САЩ обвиняват: Китай и Русия се възползват от COVID-19, за да прокарват интересите си в Европа

САЩ обвиняват: Китай и Русия се възползват от COVID-19, за да прокарват интересите си в Европа

Създавали разделения в НАТО и ЕС

Докладът, представен през април от Министерството на държавната сигурност пред лидерите в Пекин, включително и пред президента Си Дзинпин, заключава, че глобалните антикитайски настроения са на най-високото си ниво от събитията на площад "Тянанмън" през 1989 г., поясниха източниците.

В резултат Пекин е изправен пред вълна от антикитайски настроения, водена от САЩ, и трябва да се подготви за най-лошия сценарий - въоръжен конфликт между двете глобални сили, според източниците, запознати със съдържанието на доклада, пожелали анонимност заради деликатността на информацията.

Докладът е изготвен от Китайските институти за съвременни международни отношения (CICIR), свързан с Министерството на държавната сигурност.

Британското разузнаване осведомило правителството, че Китай е излъгал за коронавируса

Британското разузнаване осведомило правителството, че Китай е излъгал за коронавируса

Бивш висш представител на Ми-6 разкри, че разузнавателните агенции са знаели какво "наистина се случва" в Китай

"Ройтерс" не е разглеждал документа, но е описан от източниците, които имат пряк достъп до информацията.

В отговор на въпроси на "Ройтерс" за доклада говорител на външното министерство заяви, че няма съответната информация. Агенцията не може да се свърже с Министерството на държавната сигурност за коментар.

CICIR е влиятелен институт, който до 1980 г. е бил част от Министерството на държавната сигурност. Институтът съветва китайското правителство в сферата на външната политика и сигурността.

Помпео: Имаме огромни доказателства, че Covid-19 е тръгнал от китайска лаборатория

Помпео: Имаме огромни доказателства, че Covid-19 е тръгнал от китайска лаборатория

В един момент топ дипломатът на САЩ изглежда си противоречеше

Отношенията между Китай и САЩ са на най-лошото си ниво от десетилетия. Има дълбоко недоверие и търкания между двете държави заради нелоялна търговия и кражба на технологии, ситуацията с Хонконг, Тайван и Южнокитайско море, а сега и заради коронавируса.

В Пекин вярват, че САЩ искат да спрат възхода на Китай.

В документа се заключава, че Вашингтон гледа на възхода на Китай като заплаха за националната сигурност и икономиката на САЩ, а също и като на предизвикателство пред западните демокрации. Подчертава се също, че САЩ целят да дестабилизират Китайската комунистическа партия чрез подкопаване на общественото доверие.

Коронавирус: Китай пак не регистрира "домашно" новозаразени за 24 часа

Коронавирус: Китай пак не регистрира "домашно" новозаразени за 24 часа

Няма и починали през изминалото денонощие

В документа, описан пред "Ройтерс", се предупреждава, че антикитайските настроения могат да увеличат съпротивата срещу инфраструктните проекти на Китай към инициативата "Един пояс, един път", а също така Вашингтон може да увеличи финансовата и военната помощ за регионални съюзици, което да доведе до по-голяма нестабилност на ситуацията със сигурността в Азия.

Един от източниците, запознати със съдържанието, заяви, че някои в китайската разузнавателна общност гледат на доклада като на китайската версия на "Телеграмата на Новиков". В телеграмата на съветския посланик във Вашингтон Николай Новиков от 1946 г. се подчертават опасностите от икономическата и военна амбиция на САЩ след Втората световна война.

Депешата на Новиков е в отговор на "Дългата телеграма" на американския дипломат Джордж Кенан, в която предупреждава, че Съветският съюз не вижда възможност за мирно съвместно съществуване със Запада и че сдържането е най-добрата дългосрочна стратегия срещу Москва.

Двата документа водят до оформянето на стратегическото мислене, определено от двете страни по време на Студената война.