Британските разузнавателни служби са осведомили министрите, че Китай е покрил реалния мащаб на епидемията от Covid-19, пише "Дейли телеграф".

Изданието отбелязва, че това повдига въпроси около забавеното решение на Лондон да наложи ограничителни мерки за спиране разпространението на вируса.

Помпео: Имаме огромни доказателства, че Covid-19 е тръгнал от китайска лаборатория

Помпео: Имаме огромни доказателства, че Covid-19 е тръгнал от китайска лаборатория

В един момент топ дипломатът на САЩ изглежда си противоречеше

Правителството на Великобритания е било предупредено да не вярва на Пекин и да разглежда информацията за вируса от Китай скептично.

Бивш висш представител на Ми-6 разкри, че разузнавателните агенции са знаели какво "наистина се случва" в Китай и са предали информацията на министрите. Също са изразени съмнения около позицията на Китай, че епидемията е тръгнала от мокър пазар в Ухан, където се продават диви животни. Насочено е вниманието към Института по вирусология в китайския град, тъй като има предположения, че пропуски в биосигурността може да са довели до изпускане на вируса извън лабораторията.

Преди две години китайска телевизия показа учени от института, които тогава не са носели всички необходими средства за защита.

САЩ: Китай е криел данни за коронавируса

САЩ: Китай е криел данни за коронавируса

Нова атака срещу Пекин

Междувременно британският военен министър отказва коментар на медийна информация, че Китай лъжи за коронавируса. Информацията е на базата на документ на водения от САЩ разузнавателен съюз "Пет очи", пише "Гардиън".

В разузнавателния документ от 15 страници се казва, че Китай умишлено е покрил или унищожил доказателства за коронавируса, което е "атака по международната прозрачност", която струва десетки хиляди човешки живота. Australia Sunday Telegraph се е сдобил с документа, създаден от разузнавателния съюз, в който участват Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Помолен от радио Би Би Си да коментира информацията, военният министър Бен Уолъс заяви, че всеки ден получава разузнавателни бюлетини от агенциите по света, но не коментира отделни бюлетини, защото би било грешка.