Русия и Китай се възползват от извънредната ситуация с коронавируса, за да прокарват интересите си в Европа. Това обяви министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър, като определи опитите на Китай за промотирането на 5G оборудването на телекомуникационната си компания Huawei като зловредно, съобщава "Ройтерс".

"САЩ са наясно, че някои (страни) ще се опитат да използват пандемията като начин за инвестиране в критична индустрия и инфраструктура, като това ще се отрази в дългосрочен план на сигурността", коментира Еспър пред италианския вестник "Стампа", попитан дали Китай и Русия са се опитали да получат влияние в Италия, изпращайки помощ.

"Потенциалните противници почти сигурно ще се опитат да използват преимуществото си, за да прокарат интересите си и да създадат разделения в НАТО и Европа", подчерта американският военен министър и допълни: "Huawei и 5G са важен пример за тази злонамерена дейност от страна на Китай."

Помпео: Имаме огромни доказателства, че Covid-19 е тръгнал от китайска лаборатория

Помпео: Имаме огромни доказателства, че Covid-19 е тръгнал от китайска лаборатория

В един момент топ дипломатът на САЩ изглежда си противоречеше

Коментарите на Еспър идват в момент, когато някои американски властници обвиняват Китай за епидемията от коронавирус. Държавният секретар Майк Помпео каза вчера, че Вашингтон разполагал с доказателства, че болестта е тръгнала от китайска лаборатория, което Пекин категорично отрича.

И Китай, и Русия предлагат подкрепа на Италия, изпращайки лекари, медицинско оборудване и маски за лице в страната, която беше първата в Европа, която беше силно засегната от заразата.

Виждат пропаганда в мотивите на Русия за подпомагането на Италия за коронавируса

Виждат пропаганда в мотивите на Русия за подпомагането на Италия за коронавируса

Русия "играе за отслабването на Европа и Италия"

САЩ отдавна притискат страните да бойкотират Huawei, най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света, при изграждането на новите 5G мрежи, както и да проучват внимателно съоръженията на друга китайска фирма - ZTE.

Вашингтон твърди, че Китай може да използва оборудването, за да шпионира комуникациите. Huawei и ZTE отричат, че оборудването им представлява заплаха за сигурността.

"Зависимостта от китайските доставчици би могла да направи критични системи уязвими към прекъсване, манипулация и шпионаж. Това би изложило на риск способността ни да общуваме и да споделяме разузнавателна информация", настоя още Еспър.

Помощта на Русия, включително военен медицински персонал, заостри вниманието върху ограничената подкрепа, която Италия получи от Европейския съюз, а дипломати и официални лица от ЕС и НАТО разглеждат това като геополитически ход.

Британското разузнаване осведомило правителството, че Китай е излъгал за коронавируса

Британското разузнаване осведомило правителството, че Китай е излъгал за коронавируса

Бивш висш представител на Ми-6 разкри, че разузнавателните агенции са знаели какво "наистина се случва" в Китай