Помощта на Русия, изпратена в Италия в края на март, докато Рим се мъчеше да овладее епидемията от новия коронавирус, повдигна въпроси за мотивите на Кремъл на фона на пукнатини в солидарността между страните членки на Европейския съюз, пише "Гардиън".

Русия, която разви добри отношения с Италия през последните години, беше една от първите страни, които се притичаха на помощ в ранните етапи на епидемията в Италия. Тя изпрати 122 военни лекари, лични предпазни средства, респираторни апарати и мобилни дезинфекционни машини на товарни самолети от Москва.

Руската армия изпраща помощ на Италия в борбата с COVID-19

Руската армия изпраща помощ на Италия в борбата с COVID-19

Това стана ясно след разговор между Путин и Джузепе Конте

Генералът от НАТО Тод Уолтърс каза по-рано този месец, че се опасява главно от присъствието на руски военнослужещи в Италия. "Това е притеснително. Обръщам много голямо внимание на руското зловредно влияние", подчерта той.

Жестът на помощ, придружен от посланието "От Русия с любов", беше определен от наблюдатели като пропаганда.

Камионите, окичени със знамената на двете страни и лозунга за помощ, бяха излъчвани по руската държавна телевизия, докато преминаваха дългия път от военна база близо до Рим до Бергамо, който се намира в областта Ломбардия, която е най-силно засегнатата италианска област от епидемията от коронавирус.

Ала политическото ръководство на Италия понесе поредица от удари във връзка с помощта. На 25 март високопоставен политически източник каза на Якопо Якобони, журналист от вестник "Стампа", че 80% от руските лични предпазни средства са "безполезни". Говорител на руското военно министерство атакува италианския журналист в социалните медии, завършвайки съобщението си с прикрито предупреждение към Якобони, че "този, който копае гроб другиму, сам пада в него". Историята на "Стампа" не беше отречена от италианското правителство.

В допълнително неловко положение руският външен министър Сергей Лавров заяви на пресконференция, че искането е дошло от италианския премиер Джузепе Конте, чиито искания за съществена помощ от други страни членки на ЕС са били отхвърлени.

Захарова отговори на критиката за "безполезната" помощ на Русия за Италия

Захарова отговори на критиката за "безполезната" помощ на Русия за Италия

80% от хуманитарната помощ, доставена от Москва, не помагала на Италия

Андреа Армаро, бивш говорител на министерството на отбраната на Италия, настоя, че Русия "играе за отслабването на Европа и Италия". Той постави под въпрос необходимостта руски военни медици да дезинфекцират райони, след като в Италия вече има ядрени, биологични и химически военни екипи, способни да си свършат работата.

"И защо са кацнали на Пратика ди Маре, много важно военно летище близо до Рим, вместо на летище Бергамо или дори Милано" попита той и допълни: "Ако това бяха искрени операции, в които няма какво да криете, щяхте да кацнете на най-близкото летище. Русия се възползва от "приятелско" правителство, както и небрежно и невнимателно такова."

"Това беше най-голямата и успешна пропагандна операция, проведена на територия на НАТО с практически нулева цена. Надявам се някой във Вашингтон и Брюксел да се събуди, преди да е станало твърде късно", подчерта Армаро.

След като собствената епидемия на Русия се разрасна, налице са и вътрешни въпроси относно доставената помощ. По време на конферентен разговор в понеделник миналата седмица Путин защити доставките за Италия и САЩ, като ги нарече "не просто еднопосочна улица".

Руски анализатори отбелязаха, че има някои недвусмислени мотиви за кампанията за предоставянето на чуждестранна помощ, включително дипломатически интереси и възможността за получаване на ответна помощ на по-късна дата.

Русия продължава масираната помощ за Италия за борба с коронавируса

Русия продължава масираната помощ за Италия за борба с коронавируса

Доставила е оборудване за диагностика и материали за борба с коронавируса

"Никоя страна не предоставя хуманитарна помощ само заради добрината си", изтъква Марк Галеоти, експерт по руска политика и сигурност, добавяйки, че Русия се интересува да се възползва от италианците и да създаде нов разказ за партньорството си с Европа. "Всички сме заедно в това, което очевидно може да се използва за отслабването на санкциите", допълва Галеоти.

Говорителят на Кремъл отрече, че помощта е целяла отмяна на санкциите на ЕС срещу Русия, уверявайки, че не е имало обсъждане на "условия или надежди или очаквания".

Галеоти посочи, че е възможно служители не руското военно разузнаване (ГРУ) да са се присъединили към мисията в Италия "извън обичайния начин на мислене за сигурността в Русия". Но той каза, че присъствието им ще бъде "откровено ирелевантно, тъй като в това няма нищо тайно".

Фактът, че Конте поиска "цялостна помощ", която знаеше, че ще включва военни медици, може да не се отрази добре на Италия, особено след като се бори за финансова помощ от Европейския съюз.

"Италия се обръща към авторитарни сили и в крайна сметка компанията, в която е, ще бъде проблем", коментира Франческо Галиети, основателят на "Политически сонар", компания за политически консултации със седалище в Рим.

"Трябва да се зададе въпросът дали можете да флиртувате с всички, както намерите за добре, или дали има етикет, защото ако има етикет, то Италия грубо го нарушава", подчертава Галиети.