Китай е готов да обедини силите си с Русия, за да се борят съвместно за мир на планетата. Това заяви в сряда официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Жао Лицян, коментирайки провеждането на парада на Победата в Москва, съобщава ТАСС. 

"Готови сме да обединим силите си с Русия, за да предотвратим изкривяване на историята", обясни той на редовен брифинг.

"СССР плати висока цена за победата във Втората световна война... Китай е готов да обедини сили с Русия, за да осигури мир по целия свят. "

Съветският народ спаси света от фашизма, обяви Путин на парада за 75 г. от Деня на победата
Обновена

Съветският народ спаси света от фашизма, обяви Путин на парада за 75 г. от Деня на победата

Задължени сме да защитаваме и отстояваме истината за Великата отечествена война

Дипломатът изрази увереност, че Парадът на победата в Москва ще бъде успешен. Той отбеляза също, че Пекин възнамерява, заедно с други страни, да защити резултата от Втората световна война.

Паради на победата и празнични шествия, посветени на 75-годишнината от Победата във Великата отечествена война в сряда, ще се проведат в цяла Русия. Основното действие се развива на Червения площад в Москва.

В началото на месеца, Пекин обяви, че е готов да си сътрудничи с Москва в областта на осигуряване на универсална сигурност. Китай подкрепя Русия и стратегията й за ядрено възпиране на агресори и иска да участва. Лицян припомни тогава, че ситуацията в света е доста сложна и се усложнява от едностранните действия на отделни държави.

Си Дзинпин: Победителите във ВСВ, Китай и Русия защитават резултатите и световния ред

Си Дзинпин: Победителите във ВСВ, Китай и Русия защитават резултатите и световния ред

Поддържат глобалния мир, имат мисия да насърчават развитието и напредъка на човечеството