Китайският президент Си Дзинпин в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин поздрави Русия с 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война, съобщава Централната телевизия на Китай, цитирана от ТАСС.

"От името на правителството и хората на Китай Си Дзинпин поздрави Владимир Путин и руския народ за 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война".

"Втората световна война беше безпрецедентна катастрофа в историята на човечеството. Китай и Русия станаха основните театри на войната в Азия и Европа, претърпяха огромни загуби и направиха огромен принос за победата във Втората световна война и спасяването на човечеството от смъртта. Този етап от историята трябва завинаги да остане в паметта", обяснява Си Дзинпин.

Путин и Меркел обсъдиха ВСВ, историческата памет и пандемията

Путин и Меркел обсъдиха ВСВ, историческата памет и пандемията

Путин поздрави Джонсън, Тръмп и Макрон, и бившите съветски републики

Китай е готов заедно с Русия да подкрепи резултатите от Втората световна война и да защити сегашния световен ред.

"Тъй като основните сили - победителите във Втората световна война и постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, КНР и Руската федерация имат задачата да поддържат глобалния мир, нашите държави имат специална мисия - да насърчават развитието и напредъка на човечеството", допълва китайският лидер.

"Китай е готов да следва заедно с Русия и твърдо подкрепя резултата от победата във Втората световна война и защитава международното правосъдие, поддържа и прилага принципите на многостранността, винаги да се бори за мира по селия свят, да допринася за глобалното развитие и защита на световния ред".

Китай: Москва и Пекин трябва заедно да защитават резултата от ВСВ

Китай: Москва и Пекин трябва заедно да защитават резултата от ВСВ

Той не подлежи на ревизия или съмнения

"Китай е абсолютно сигурен, че Русия ще спечели окончателната победа над коронавирусната епидемия, а КНР ще продължи да предоставя на Руската федерация солидна подкрепа в борбата срещу вируса".

"Под личното ръководство на Владимир Путин мерките, предприети от Русия за предотвратяване и контрол постепенно дават резултати", отбелязва Си Дзинпин.

Той също така призова международната общност "да съдейства в борбата срещу пандемията, да се обединяваме и да си помагаме взаимно, за да спечелим в тази борба за живота и здравето на хората".

"Сигурен съм, че чрез съвместните усилия на Русия, Китай и цялата международна общност ще успеем да победим всеки вирус и да постигнем окончателна победа в тази война".

Русия се превърна в гореща точка на разпространението на Covid-19 в Европа

Русия се превърна в гореща точка на разпространението на Covid-19 в Европа

За шести пореден ден повече от 10 000 души са заразени