Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел разговаряха по телефона по повод 75-годишнината от края на Втората световна война. Двамата подчертават, че за Русия и Германия тази дата е от особено значение и обещават да запазят историческата памет за трагичните събития от онези години, за да се избегне повторение в бъдеще, се казва в изявление на Кремъл.

Путин и Меркел нарекоха Русия и Германия "партньори в решаването на много международни проблеми" и потвърдиха намерението за по-нататъшно изграждане на конструктивни отношения.

Обръщайки се към пандемията с коронавирус, и двамата лидери изразиха намерение да продължат вече установеното тясно сътрудничество в борбата с разпространението на инфекцията.

Маас: Германия е отговорна за ВСВ и Холокоста

Маас: Германия е отговорна за ВСВ и Холокоста

Германия знае своето минало и изразява ясна позиция срещу "безсрамния начин" за пренаписване на история

Путин изпрати поздравителни съобщения за Деня на победата до световните лидери.

На първо място той изразява добри пожелания на президентите на бившите девет съветски републики и за хората на Украйна и Грузия, които някога са били част от бившия Съветски съюз, но в момента имат напрегнати отношения с Москва.

Той също така поздравява лидерите на Великобритания, САЩ и Франция, съюзници на Русия във Втората световна война.

"Голямата победа бе повратно събитие за 20-ти век с трайно значение за съдбата на цялото човечество. Тя бе постигната благодарение на съвместните усилия на Съветския съюз и страните от антихитлеристката коалиция. Този безценен опит е не по-малко необходим днес", пише Путин в телеграма до Джонсън.

В съобщение до Тръмп той коментира: "Десетилетията след Втората световна война доведоха до нови заплахи - от тероризма и регионалните конфликти до мащабните природни бедствия, причинени от човека катастрофи и епидемии. Русия и САЩ сега са начело на отговорът на глобалните предизвикателства. Следвайки установените във военното време традиции на сътрудничество и действащи в "духа на Елба", нашите страни биха могли да направят много в името на международната сигурност и стабилност."

Тръмп говори с Путин за избягване на скъпа надпревара за въоръжаване, включва и Китай

Тръмп говори с Путин за избягване на скъпа надпревара за въоръжаване, включва и Китай

Засилват сътрудничеството срещу коронавируса, Тръмп предлага медицинско оборудване

Путин каза на френския президент Еманюел Макрон, че "героизмът на летците от Нормандско-Немански полк, които се сражаваха на съветско-германския фронт, ще бъде завинаги в сърцата на руснаците", припомняйки, че "хиляди съветски патриоти, присъединили се към френската съпротива също имат значителен принос за победата".

В Русия Денят на победата е празник, отбелязващ капитулацията на нацистка Германия през 1945 г.

Обявен е след подписването на германския акт за капитулация късно вечерта на 8 май 1945 г. в Берлин, когато вече е след полунощ, т.е. 9 май в Москва. Съветското правителство обявява победата рано на 9 май 1945 г. след церемонията по подписването в Берлин.

Европа отбелязва 75 г. от края на ВСВ под сянката на вируса

Европа отбелязва 75 г. от края на ВСВ под сянката на вируса

Столицата Берлин обаче обяви 8 май 2020 г. за почивен ден