Само Германия е отговорна за избухването на Втората световна война, този, който се опитва да опише други като престъпници, пренаписва историята и разделя Европа. Това се казва в съвместна статия на германския външен министър Хайко Маас и германския историк проф. Андреас Виршинг, публикувана в Der Spiegel по повод 75-годишнината от края на Втората световна война и цитирана от ТАСС.

8 май "се превърна в Ден на освобождението за милиони лишени от права и преследвани, Ден на възпоменание на жертвите, Победа над беззаконието. Германците платиха цената за това, че позволиха да се реализира 30 януари 1933 г. (назначаването на Адолф Хитлер за канцлер) и не можаха да се освободят от националсоциализма самостоятелно".

Балтийските държави обвиниха Русия в опит да фалшифицира историята

Балтийските държави обвиниха Русия в опит да фалшифицира историята

В съвместна декларация президентите на Литва, Латвия и Естония

"Миналото на Германия показва опасността от ревизионизма, който заменя рационалното мислене с националните митове", обясняват Маас и Виршинг.

Те призовават за предпазливо боравене с историята и припомнят, че в повечето бивши съветски републики и страните от западната коалиция се провеждат тържества и военни паради на годишнината от края на войната, но докато те се поздравяват, Полша, балтийските страни и някои други европейски държави са със смесени емоции.

"Радостта от победата над националсоциализма се свързва с началото на нова форма на свобода", заявяват Маас и Виршинг. 

Те отбелязват, че Германия, имайки предвид своето минало, трябва ясно да изрази своето мнение, когато "тези, които са нападнати се превръщани в агресори, а жертвите - в престъпници".

Китай: Москва и Пекин трябва заедно да защитават резултата от ВСВ

Китай: Москва и Пекин трябва заедно да защитават резултата от ВСВ

Той не подлежи на ревизия или съмнения

"Постоянният опит през последните месеци да се пренапише историята по такъв безсрамен начин изисква ясна позиция от нас, която всъщност изобщо не е необходима в светлината на безспорен исторически факт - само Германия започна Втората световна война, като атакува Полша", подчертават Маас и Виршинг.

само Германия е отговорна за престъпленията на Холокоста. Тези, които се съмняват в това и представят други нации като престъпници, се държат несправедливо спрямо жертвите, те използват историята за собствените си наемни цели и разцепват Европа", подчертава в статията.

"Този, който се опитва да сложи точка в тази част от германската история, не само се подиграва с жертвите, но и лишава германската политика от доверие", заявяват Маас и Виршинг.

8 май се отбелязва в Германия като Ден на освобождението от националсоциализма и края на Втората световна война в Европа. В нощта на 8 срещу 9 май 1945 г., в 10:43 ч. Берлин, е подписан Актът за пълната и безусловна капитулация на нацистка Германия. Датите на официалното съобщение от държавните глави за подписването на капитулацията са 8 май в Европа и 9 май в СССР.

Еврейски лидер предупреждава германците да не забравят миналото

Еврейски лидер предупреждава германците да не забравят миналото

Шустер вижда опасна амнезия за историята сред по-младите