Докато германските лидери се готвят да положат венци, за да отбележат "Деня на освобождението" на 8 май - деня през 1945 г., когато германските генерали подписват безусловна капитулация - много евреи се притесняват от популярността на крайната десница, съобщава "Ройтерс".

"Германското правителство знае своята трайна отговорност за нацистката ера", коментира Йозеф Шустер, президент на Централния съвет на евреите в Германия.

"Но ако интерпретирате Германия като страна с всичките й жители и ни попитате дали те също са разбрали и научили от историята, тогава трябва да кажа, че никога не съм бил убеден и в момента със сигурност не съм".

Шустер се притеснява, че изглежда, че определено количество антисемитизъм се е превърнало в приет факт от живота в Германия.

Миналата година антисемит нападна с оръжие синагога и магазин в източния град Хале, при което уби двама души.

Около 1800 криминални инцидента са извършени срещу евреи през 2018 г., предимно от лица с крайнодесни възгледи, съобщи правителството.

Шустер каза, че има опасна амнезия за историята сред по-младите хора. "Според тях Втората световна война е толкова далеч, колкото империята, вече няма отправна точка. Ако около половината млади хора не знаят термина "Аушвиц", нещо не е наред".

Германското правителство изрази тревога при проучване на Института за пазарни изследвания на ComRes през 2018 г., което показа, че 40% от германците между 18 и 34 години смятат, че не знаят нищо или малко за Холокоста, повече от средното за Европа от 33% - едно от няколко проучвания с подобни резултати през последните години.

През последното десетилетие или повече германците са склонни да се съсредоточават повече върху собствените си страдания по време на Втората световна война, която нацистка Германия започна.

По-специално, някои видни членове на крайно дясната Алтернатива за Германия (AfD), третата по големина парламентарна партия, предполагат, че преподаването на история трябва да се съсредоточи повече върху германските жертви.

Заплахата от крайнодесен екстремизъм и антисемитизъм стресна Германия
Обновена

Заплахата от крайнодесен екстремизъм и антисемитизъм стресна Германия

Заплахата за сигурността от крайнодесен екстремизъм, антисемитизъм и расизъм е много висока