Президентът на САЩ Доналд Тръмп в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин заяви, че очаква провеждането на разговори, насочени към избягване на скъпа надпревара за въоръжаване, заяви в четвъртък заместник-прессекретарят на Белия дом Джъд Диър, цитиран от "Спутник".

"Президентът Тръмп потвърди, че САЩ са поели ангажимент за ефективен контрол върху оръжията, който включва не само Русия, но и Китай, и очаква бъдещи дискусии, за да избегне скъпа надпревара за въоръжаване", заяви Диър в "Туитър". "Двамата лидери обхванаха и други двустранни и глобални проблеми."

Ден преди това държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че е потвърдил пред руския външен министър Сергей Лавров, че САЩ са готови да участват в преговорите за контрол на оръжията, за да подобрят сигурността на САЩ и техните партньори.

Тръмп е предложил на Путин да изпрати медицинско оборудване в Русия, заяви Кремъл в прессъобщение в четвъртък. "САЩ предложиха да изпратят на Русия медицинско оборудване".

Двамата са съгласни да засилят сътрудничеството в отговор на COVID-19 и дадоха положителна оценка на вече направеното в това отношение, заяви Кремъл.

САЩ, Русия и Китай не дариха пари за ваксина против Covid-19 на донорската конференция

САЩ, Русия и Китай не дариха пари за ваксина против Covid-19 на донорската конференция

Участвалите на конференцията събраха няколко милиарда евро