САЩ и Русия не участваха на проведената вчера донорска конференция за събиране на средства за разработване на ваксина и лекарства в борбата с коронавируса, информира Би Би Си.

Участвалите на конференцията събраха няколко милиарда евро.

ЕК обеща €1 млрд. за ваксина и лечение на коронавируса

ЕК обеща €1 млрд. за ваксина и лечение на коронавируса

Световните лидери провеждат виртуална конференция за набиране на средства за подпомагане на глобалните усилия срещу коронавируса

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обаче не участва на форума. Британската медия отбелязва, че Вашингтон пропуска възможността да бъде глобален лидер в борбата с новия вирус.

Русия също не беше представлявана на конференцията. Китай пък бяха представлявани само от посланика си в ЕС, но Пекин не обеща финансиране за разработване на ваксина и лечение.

Американски представители подчертаха, че огромните качества на правителството и частно финансиране ще помогнат за създаване на ваксина. Но подходът "върви сам" на двата гиганта във фармацевтичната индустрия - САЩ и Китай - изпраща тревожен сигнал.

Световните лидери обещават милиарди долари за ваксина срещу коронавируса

Световните лидери обещават милиарди долари за ваксина срещу коронавируса

Първоначално се обещава да се съберат над 8 млрд. долара

Европейската гледна точка е, подкрепяна от много други държави по света, че всяка ваксина трябва да бъде разглеждана като собственост на световното общество. Има опасения, че се създава надпревара кой първи ще създаде ваксина.

Страхът не е толкова, че Китай и САЩ няма да предоставят ваксина на други, а по-скоро това, че държавите трябва да действат заедно при проучванията, производството и разпространението, за да осигурят невероятен брой дози на световното население.

Подходът на Доналд Тръмп е в съответствие с кредото "Америка първа".