Европейската комисия дарява 1 милиарда евро за ваксина и лечение на новия коронавирус, обяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен на донорска конференция, предадоха "Гардиън", "Дейли телеграф" и "Политико".

Световните лидери провеждат виртуална конференция за набиране на средства за подпомагане на глобалните усилия срещу коронавируса. Набраните средства трябва да ускорят създаването на ваксини и терапии в борбата с новия вирус.

Световните лидери обещават милиарди долари за ваксина срещу коронавируса

Световните лидери обещават милиарди долари за ваксина срещу коронавируса

Първоначално се обещава да се съберат над 8 млрд. долара

Конференцията започна с обръщение на Фон дер Лайен, която съобщи, че Комисията мобилизира 1 милиард евро за глобален отговор.

Урсула фон дер Лайен каза, че днес е "преломен момент в нашата борба с коронавируса, защото днес светът се обединява".

"Партньорите са много, целта е една: да се победи този вирус", продължи тя.

Трябва да разработим, да произведем и да ги разпространим до всеки край на света и трябва да сме сигурни, че са достъпни за всички, каза още Урсула фон дер Лайен.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че Париж ще отпусне 500 милиона евро за инициативата. Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че страната й отпуска 525 милиона евро.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви: "Ние всички имаме едно общо нещо: Само разработването, производството и разпространяването на ваксини и лечения ще изпрати вируса в историческите архиви".

Шарл Мишел каза още, че целта от 7,5 милиарда евро "може да изглежда много", но "цената на бездействието ще бъде далеч по-висока".

Премиерът на Япония Шиндзо Абе пък обяви, че страната му ще отпусне 834 милиона долара за разработване на ваксина, а други 1,5 милиарда долара за подпомагане на развиващите се държави.

Провеждането на Олимпийските игри в Япония през 2021 г. ще бъде доказателство за победата на човечеството над пандемията, подчерта Абе.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че конференцията е точно това лидерство, от което светът сега се нуждае.

Канадският премиер Джъстин Трюдо съобщи, че страната му ще дари 850 милиона долара.

Саудитска Арабия обеща да дари 500 милиона долара.

Премиерът на Испания Педро Санчес не съобщи дали страната му ще дари пари. За разлика британският премиер Борис Джонсън обяви, че Обединеното кралство отпуска 744 милиона лири.