САЩ планират да изтеглят 11 900 военнослужещи от Германия и да ги разположат на други места. Това обяви американският министър на отбраната Марк Еспър, цитиран от световните осведомителни агенции.

"Настоящият план на EUCOM (Европейско командване на САЩ) планира препозициониране на приблизително 11 900 военнослужещи от Германия", уточни Еспър по време на пресконференция в Пентагона.

Тръмп одобри план на Пентагона за изтегляне на 9500 войници от Германия

Тръмп одобри план на Пентагона за изтегляне на 9500 войници от Германия

Планът на Тръмп е критикуван в Конгреса на САЩ и Европа

По думите му американските военнослужещи ще започнат да напускат Германия само след няколко седмици и след това ще бъдат преместени в Белгия и Италия на фона на плановете на Пентагона да разположи част от тях по-близо до руските граници.

Еспър подчерта, че ключова цел на изтеглянето е укрепване на югоизточния фланг на НАТО в близост до Черно море.

Той добави, че някои сили могат да бъдат изпратени в Полша и в страните от Прибалтика (Литва, Латвия и Естония), ако Варшава се съгласи да подпише споразумение, което вече е договорено.

Общо 5 600 американски войници ще бъдат преместени от Германия в други страни от НАТО, докато се очаква 6 400 души да бъдат изпратени у дома.

Германия похарчила над 1 млрд. долара за издръжката на войските на САЩ от 2010-а

Германия похарчила над 1 млрд. долара за издръжката на войските на САЩ от 2010-а

648,5 млн. евро са отишли за строителни работи

По-рано този месец германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер изрази съжаление относно решението на Вашингтон да изтегли американски военнослужещи от Германия, като изрази надежда, че преразпределянето на войските в Европа ще покаже ангажираността на Америка към Трансатлантическото партньорство.

На 15 юни президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви намерението си да намали американските военнослужещи, разположени в Германия с близо 10 000 души, докато Берлин не плати дела си за подкрепа на НАТО.

От всяка страна член на НАТО се очаква, но не се изисква да изразходва поне 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана; Германия отдели 1,4% от своя БВП за военни разходи през миналата година.

Понастоящем в Германия са разположени 34 500 американски военнослужещи, заедно с 17 000 американски цивилни и 12 000 германски граждани, които работят в американски военни бази на територията на страната.

Германски провинции призоваха Конгреса на САЩ да спре изтеглянето на войници

Германски провинции призоваха Конгреса на САЩ да спре изтеглянето на войници

Премиерите на Баден-Вюртемберг, Бавария, Хесен и Рейнланд-Пфалц поискаха