Президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри план на Пентагона за изпълнение на заповедта му за изтегляне на 9500 американски войници от Германия, обяви Министерството на отбраната, цитирано от The Hill.

Говорител на ведомството излезе със съобщение, в което заявява, че министърът на отбраната Марк Еспър и председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили са запознали Тръмп с плановете за "дислоциране" на войниците.

US войниците в Германия са важни за Вашингтон и сигурността на ЕС, категоричен Берлин

US войниците в Германия са важни за Вашингтон и сигурността на ЕС, категоричен Берлин

Бихме искали присъствието в Германия да продължи

"Одобреното предложение не само отговаря на заповедта на президента, но и също засилва сдържането на Русия, укрепва НАТО, уверява съюзниците, подобрява стратегическата гъвкавост на САЩ и оперативната гъвкавост на Европейското командване на САЩ, грижи се за нашите военнослужещи и техните семейства", обясни говорителят.

Лидерите на Пентагона ще изложат плана си пред комисиите по отбрана в Конгреса "през следващите седмици" след консултации със съюзниците от НАТО.

Тръмп изненадал висши съветници с решението си да изтегли войници от Германия

Тръмп изненадал висши съветници с решението си да изтегли войници от Германия

Някои експерти наричат плана "подарък" за Русия

В съобщението не се казва къде ще бъдат дислоцирани американските войници, но Тръмп подсказа, че част от тях ще бъдат прехвърлени в Полша, а други ще бъдат върнати в САЩ.

Съветникът по националната сигурност Робърт О'Брайън пише в статия за "Уолстрийт джърнъл", че ще са необходими допълнителни сили в Азия.

Неизневерявайки на стила си, Тръмп изненадващо обяви по-рано тази година, че планира да намали американските войски в Германия от 34 500 до 25 000. В Германия са разположени командните центрове на американските войски в Европа и Африка.

Тръмп предприема действията като отговор срещу Германия, тъй като европейската държава не отделя минимум 2% от БВП за отбрана. През 2014 г. държавите членки на НАТО се съгласиха да постигнат целта до 2024 г.

Пентагонът с план за изтеглянето на US войските от Германия

Пентагонът с план за изтеглянето на US войските от Германия

Както Тръмп обяви по-рано

Планът на Тръмп е критикуван в Конгреса на САЩ и Европа.

Днес се очаква конгресна комисия да обсъди поправка, която ограничава властта на Тръмп да изтегли сили от Германия при разглеждането на годишната финансова рамка за отбраната. Сенатори от двете партии също внесоха поправка към бюджета за отбрана, която ограничава властта на Тръмп за изтеглянето на войници от Германия.