Присъствието на американски войници в Германия е важно за европейската и американска сигурност.

Това обяви германският външен министър Хайко Маас по време на посещение в Полша ден след съобщението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че ще намали американското военно присъствие в европейската страна, информира АФП.

"Ние смятаме, че присъствието на САЩ в Германия е важно за сигурността не само на Германия, но също и за сигурността на САЩ и особено за сигурността на Европа", подчерта Маас.

Варшава се опитва да успокои Германия за дислоцирането на американски войници

Варшава се опитва да успокои Германия за дислоцирането на американски войници

Намерението ни не е да постигнем тази цел за сметка съкращаване на американския контингент

Тръмп съобщи, че в Германия има 52 000 войници и той ще ги намали до 25 000. Но според Пентагона в европейската страна има постоянно базирани между 34 000 и 35 000 американски войници. При ротация временно могат да нараснат до 50 000.

Маас поясни, че Германия не е получила подробности кога и как ще се осъществи съкращаването.

Русия предупреди САЩ да не местят войските си от Германия в Полша

Русия предупреди САЩ да не местят войските си от Германия в Полша

Това щяло да влоши вече напрегнатата ситуация по отношение на сигурността на Европа

"Нито Държавният департамент, нито Пентагонът са предоставили някаква информация за това", обясни той и добави, че всяка промяна в архитектурата за сигурност на Европа "определено трябва да бъде обсъдена".

По-рано днес шефът на НАТО Йенс Столтенберг също каза, че американското военно присъствие в Европа осигурява по-голяма безопасност от двете страни на Атлантика.

Военните министри на държавите членки на НАТО ще обсъдят плановете на Тръмп на видеоконференция в сряда и четвъртък.

АСБ: Част от напускащите Германия американските военни да бъдат разположени у нас

АСБ: Част от напускащите Германия американските военни да бъдат разположени у нас

Сега е времето да поискаме постоянен контингент...

Полският външен министър Яцек Чапутович заяви на пресконференция с Маас, че неговото правителство обсъжда засилване на военното присъствие на САЩ в Полша, но двата казуса са отделни.

"Искам да подчертая, че тези разговори със САЩ нямат връзка със съобщенията на САЩ и американско-германските отношения относно присъствието или намаляването на американските сили в Германия. От наша гледна точка американските сили в Германия също служат на нашата сигурност. Бихме искали присъствието в Германия да продължи", обясни Чапутович.