Външното министерство на Русия предупреди, че вече усложнените отношения между Москва и НАТО могат да станат още по-лоши, ако САЩ преместят войските си от Германия в Полша, в съответствие с последните предложения.

"Промените, направени в структурата на американското военно присъствие в Европа, за да се придвижат по-близо до руските граници, не само ще влошат вече напрегнатата ситуация в сферата на глобалната сигурност на континента, но и ще възпрепятстват опитите за рестартиране на конструктивния диалог между Русия и НАТО", настоя говорителката на руското ведомство Мария Захарова по време на пресконференция, съобщават руските медии.

Кремъл реагира на идеята за "тежки санкции" на САЩ срещу Русия

Кремъл реагира на идеята за "тежки санкции" на САЩ срещу Русия

"Най-тежките санкции, които някога са били налагани срещу Русия"

Тя допълни, че подобно преразпределение на американските сили щяло да противоречи на договореностите, постигнати между западния военен алианс и Русия. Въпреки че Захарова предположи, че изоставянето на тези договорености ще бъде посрещнато с ентусиазъм в Полша, говорителката отбеляза, че Русия смята нарушаването на тези споразумения за неприемливо.

Тя също така предположи, че докато се преразпределят, американските военни трябвало също така да донесат своите тактически ядрени оръжия, които се предполага, че са разположени в Германия. Захарова използва възможността да посочи опасенията на Москва относно практиката на САЩ да провеждат учения с използването на такива оръжия с неядрени съюзници от НАТО. Тя подчерта, че подобно поведение нарушава разпоредбите на Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Русия и САЩ започват преговори за удължаване на ядрения договор Нов СТАРТ на 22 юни

Русия и САЩ започват преговори за удължаване на ядрения договор Нов СТАРТ на 22 юни

Русия потвърди, че ще започне преговори със САЩ

Въпросът за евентуалното предислоциране на американските сили, разположени в Германия, беше повдигнат, след като Германската социалдемократическа партия, която е една от двете управляващи партии в германското правителство, протестира срещу удължаването на престоя на американските войски и харченето на пари за подкрепа на военните им способности. Полша от своя страна предложи американските сили да бъдат предислоцирани на нейна територия, като изтъкна опасения от агресия от страна на Русия.

САЩ: Русия да се маха от Близкия изток; Кремъл: Посяха само смърт и унищожение

САЩ: Русия да се маха от Близкия изток; Кремъл: Посяха само смърт и унищожение

Нови заяждания между двете световни сили