Кремъл очаква предложенията за нови санкции на САЩ срещу Русия да не бъдат осъществени. Това обяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки идеята на републиканците в САЩ да наложат "най-тежките санкции" на страната.

"Като цяло ние смятаме такива ограничения за незаконни от гледна точка на международното право и, разбира се, можем само да съжаляваме за новите и новите импулси, които някои хора се опитват да дадат в общата американска политика", коментира представителят на Кремъл, цитиран от руските медии.

Както подчерта Песков, подобно предложение "по никакъв начин не допринася за нормализирането" на двустранните отношения.

"Надяваме се, че тези планове ще останат на ниво изявления и няма да се материализират по никакъв начин", добави той.

Той отбеляза, че според мярката на развитието на предизборната кампания в САЩ традиционно Русия и двустранните отношения "за американските политици стават такава сакрална жертва, която трябва да бъде принесена, ако искате да постигнете някакъв успех в електоралните дела".

По-рано републиканците в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) предложиха налагането на "най-тежките санкции, които някога са били налагани срещу Русия".

В Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент), коментирайки документа, съдържащ предложението за санкции, отбелязаха, че той е "предназначен повече за вътрешно потребление", като допълниха, че ставало дума за опит за натиск върху американския президент Доналд Тръмп.