Русия потвърди, че ще започне преговори със САЩ този месец за удължаване на важен договор за съкращаване на ядрените оръжия, но предупреди, че настояването на американците и Китай да участва на преговорите може да възпрепятства усилията, информира АФП.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков ще се срещне с американския дипломат Маршал Билингсли във Виена на 22 юни. Те ще започнат преговори за договора Нов СТАРТ (Договор за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия), който изтича през февруари 2021 г.

САЩ обмислят краткосрочно удължаване на Нов СТАРТ с Русия

САЩ обмислят краткосрочно удължаване на Нов СТАРТ с Русия

Според плана Белият дом временно ще удължи Нов СТАРТ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната от редица международни договори, но изразява интерес да запази Нов СТАРТ, подписан от бившия президент Барак Обама и бившия руски президент Дмитрий Медведев през 2010 г. Договорът ограничава стратегическите ядрени оръжия на двете страни до 1550 единици.

Но администрацията на САЩ настоява и Китай да участва на преговорите. Ядреният арсенал на Китай продължава да се разраства, но е значително по-малък от тези на Русия и САЩ.

Рябков каза на видеоконференция на Съвета по външни отношения, че Китай вероятно няма да се съгласи да участва на преговорите.

Сега зависи от САЩ - дали САЩ вярват, че си струва да продължат този диалог с Русия, или, от американска гледна точка, китайското участие е абсолютно задължително, което пречи на САЩ да продължат диалога с Русия за контрола върху въоръжението, отбеляза руският дипломат.

Той поясни, че Москва не е против поканата на САЩ и Китай да участва на преговорите, но Пекин трябва да се съгласи.

Рябков каза още, че Великобритания и Франция, също ядрени сили, но с по-малък арсенал, също трябва да се присъединят към разговорите. Според него не могат да се пренебрегнат възможностите на някои други държави.

Заместник-министърът на външните работи на Русия описа готовността на САЩ за започване на преговори като "добра новина", но изтъкна, че "топката е в полето на американската страна".

Искаме да чуем високо и ясно какво иска тази администрация, каза Рябков и добави, че искат да разберат дали може да бъде постигнато нещо положително, а не само напускане или подготвяне на договор след договор.

Миналия месец Тръмп обяви, че изтегля САЩ от Договора "Открито небе". Той изтегли САЩ и от  Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.

САЩ и Русия имат по повече от 6000 ядрени бойни глави през 2019 г., докато Китай притежава 290.

Междувременно Китай за пореден път обяви, че няма да се присъедини към преговорите за Нов СТАРТ.